Leestip van de dag – zaterdag 13 juni 2020

De kunst van het luisteren

Een interview tussen Knack en de Amerikaanse auteur Kate Murphy over luisteren, nav haar boek ‘Je luistert niet’. Over hoe moeilijk het is om écht te luisteren, maar ook hoe mooi het is voor elkaar wanneer we het kunnen.
Enkele citaten uit het interview en via onderstaande link de hele tekst.

“Goed luisteren is het fundament van al onze relaties, het zorgt voor intimiteit, connectie en verbondenheid en voor het vrijkomen van heerlijke hormonen.”

“Goede luisteraars zetten hun ego opzij en focussen op de ander. Ze zijn oprecht nieuwsgierig, stellen open en ondersteunende vragen, veroordelen niet en nemen hun tijd.”

“Goed luisteren prikkelt je fantasie en je ontdekt dat mensen veel boeiender zijn dan je denkt, als jij maar de juiste vragen stelt.”

“Er is niets ergers dan je blootgeven en een slechte respons krijgen. Iets vertellen en het gevoel hebben dat je niet gehoord bent. Ongevoelige reacties, onverschilligheid, onbegrip, dat snijdt diep en maakt dat je niets liever wilt dan weer in je schulp kruipen. Maar een goede luisteraar die je de tijd geeft om je verhaal te vertellen, die oprecht nieuwsgierig is en vragen stelt die je prikkelen, die je niet veroordeelt en je ontboezemingen niet doorvertelt, dat is het beste gevoel ter wereld.”

“Luisteren is een inspanning, het is vermoeiend, net omdat je tijdens het gesprek op zo veel let en omdat je er ook achteraf nog over nadenkt. Maar het is het waard, want luisteren is het mooiste geschenk dat je een ander kunt geven.”

Voor gehele tekst: klik hier.