Leestip van de dag – zaterdag 20 juli 2019

Vrede zonder grenzen

Nog twee maanden tot de internationale ontmoeting die plaatsvindt van 15 tot 17 september in de Spaanse hoofdstad – Duizenden uit heel Europa zeggen “nee” tegen een wereld waarin nog teveel oorlogen gaande zijn en tegen een samenleving met een klimaat van toenemend geweld en racisme.

Geconfronteerd met een wereld waar nog teveel oorlogen gaande zijn en die afgelopen jaar getuige is geweest van een zorgelijke toename van spanningen en conflicten in verschillende landen, roept de Gemeenschap van Sant’Egidio mannen en vrouwen van vrede op om deel te nemen aan de grote internationale ontmoeting die plaatsvindt in Madrid van 15 tot 17 september 2019.

‘Vrede zonder grenzen’, georganiseerd in samenwerking met het aartsbisdom van de Spaanse hoofdstad, wil concrete antwoorden van vrede en dialoog geven, niet alleen aan de vuurhaarden van bestaande oorlogen maar ook aan het klimaat van voortdurend conflict waaraan onze samenlevingen gewend zijn geraakt, om te beginnen van verbaal geweld en de opleving van racisme en xenofobie.

Door de ‘geest van Assisi’ te vernieuwen – zoals Sant’Egidio ieder jaar doet in navolging van het grote Gebed voor de Vrede, georganiseerd door Johannes Paulus II in oktober 1986 – groeit het netwerk van dialoog dat in het verleden in staat was om ‘preventieve vrede’ te bewerkstellingen in vele uithoeken van de wereld en dat op scherpe wijze onderscheid maakt tussen religies en oorlogen en alle vormen van geweld en terrorisme.

Gedurende drie dagen zullen christelijke, joodse, moslim- en Aziatische religieuze leiders spreken met bestuurlijke en culturele vertegenwoordigers in een dertigtal ronde tafels. De onderwerpen die centraal staan behelzen niet alleen interreligieuze dialoog en de preventie van conflicten, maar ook de noodzaak van ontwapening, de klimaatcrisis, de toekomst van Europa, het fenomeen van migratie en thema’s als ontwikkeling en sociale gerechtigheid.

Talloze persoonlijkheden vanuit instituties, religies en de culturele wereld – momenteel meer dan 300 – vanuit alle continenten zullen deelnemen. Onder hen zijn de aartsbisschop van Madrid, kardinaal Carlos Osoro Sierra, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen, Filippo Grandi, de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek Faustin-Archange Touadera, de opperrabbijn van Tel Aviv, Israel Meir Lau, de rector van de universiteit van Al-Azhar, Mohammad Al-Mahrasawi en de stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, Andrea Riccardi.

Duizenden zullen uit heel Europa komen om het evenement bij te wonen. Het is in feite één grote manifestatie voor de vrede. Het programma bestaat uit een openingsbijeenkomst op zondagmiddag 15 september in het Palacio Municipal de Congresos de Madrid, panelgesprekken gedurende de hele dag op de 16e en in de ochtend van 17 juli (in het historisch centrum van de hoofdstad) en de slotceremonie op het Plaza de la Catedral de la Almudena.

Klik hier voor de brochure met het volledige programma

Bron: Sant’ Egidio