Leestip van de dag – zaterdag 26 mei 2018

2017 was recordjaar voor de Bijbelverspreiding

In 2017 werden wereldwijd niet minder dan 38,6 miljoen exemplaren van de Bijbel verspreid, een record.

In 2017 is wereldwijd een recordaantal Bijbels verspreid. Volgens het pas gepubliceerde jaarrapport van de Wereldvereniging van Bijbelverenigingen (UBS) waren er dat vorig jaar niet minder dan 38,6 miljoen exemplaren. Dat is 4,3 miljoen Bijbels meer dan in het jaar daarvoor. Terwijl het aantal gedrukte Bijbels licht is gedaald, is de digitale verspreiding van de Bijbel gestegen tot een recordaantal van 7,9 miljoen.

Voor het eerst werd de digitale verspreiding van Bijbels en Bijbelboeken apart geregistreerd. Dat maakt duidelijk dat een op vijf nieuwe Bijbels digitaal wordt aangekocht. Volgens de UBS is die digitale verspreiding erg belangrijk om ook jongeren met de Bijbel te laten kennismaken. Bovendien is de digitale verspreiding volgens de organisatie ook essentieel voor gebieden in de wereld waar de Bijbel anders maar moeilijk kan worden verspreid, omdat gelovigen er worden onderdrukt of vervolgd.

Qua verspreiding is Brazilië met 5,3 miljoen gedrukte Bijbels nog steeds de absolute koploper. Daarna volgen China met iets minder dan 4 miljoen Bijbels, de VS met 2,4 miljoen, India met 2 miljoen en de Filippijnen met 1,4 miljoen gedrukte Bijbels. Ongeveer 70 procent van alle Bijbels wereldwijd komt van de Bijbelverenigingen. In totaal werden er door de verenigingen 354,9 miljoen Bijbelse geschriften, waaronder Bijbels, Nieuwe Testamenten, Evangeliën en kleinere Bijbeluitgaven, zoals die voor mensen die leren lezen, verspreid.

Bron: Kerknet.be