Leestip van de dag – zaterdag 28 oktober 2017

7 levenslessen van Forrest Gump

Morgen, zondag, is ‘Forrest Gump’ op tv, een film over de wondere wereld van een man met een mentale beperking. Toch valt er heel wat van hem te leren.

Volgens IMDB, dé website voor filmliefhebbers, behoort Forrest Gump (1994) tot de beste films ooit gemaakt. Hij staat op de 12de plaats in de top 250 ‘aller tijden’. Forrest Gump laat alleszins weinigen onberoerd. De film wordt ook vaak in scholen geprojecteerd. Omdat hij goed is, maar ook omdat hij ons zoveel te vertellen heeft. Wat ons betreft alvast deze 7 levenslessen.

1. Durf te proberen, wie weet verras je jezelf

Forrest Gump wordt geboren met een fysieke (en mentale) beperking, maar aangespoord met de mantra ‘Run, Forrest, run!’ ontpopt hij zich tot een behoorlijk atleet. En al blijkt hij ook een getalenteerd tafeltennisser, het is even oké als hij voor iets géén aanleg heeft.

2. Koester je vriendschappen

In de Viëtnamoorlog sluit Forrest vriendschap met Bubba. Forrest maakt later Bubba’s droom waar door met een garnalenboot uit te varen.

3. Laat tegenslagen je niet klein krijgen

Een andere quote die doorheen de film meegaat is ‘shit happens’. Kleine én grote tegenslagen, zoals de luitenant die zwaargewond raakt in de oorlog maar later zijn leven een nieuwe wending geeft.

4. Heb geen vooroordelen

Forrest bekijkt de wereld en de mensen met een frisse, onbevangen blik. De wereld gezien door onschuldige ogen. Hij benadert iedereen op dezelfde manier: de man in de straat of de president van de Verenigde Staten.

5. Wees gelukkig met wat je hebt (en deel de rest)

Na fortuin te hebben gemaakt met de garnalenboot redeneert Forrest: Om gelukkig te zijn heb je maar een bepaalde hoeveelheid geluk (‘fortune’) nodig, de rest is om op te scheppen. In zijn geval schenkt hij de rest weg.

6. Bewaar een open geest

Forrest citeert zijn moeder in dé quote van de film: Het leven is als een doos bonbons: je weet nooit wat er zal inzitten.

7. Durf te geloven

Meer dan eens komt geloof ter sprake. In een van de mooiste scènes loopt de jonge Forrest samen met een vriendinnetje een korenveld in om te ontsnappen aan haar agressieve vader.  Ze bidt tot God om van haar een vogel te maken zodat ze kan wegvliegen van thuis.

• Forrest Gump, zondag 29 oktober 2017, 20.35u, VTM

Bron: Kerknet.be