Leestip van de dag – zaterdag 29 oktober 2016

Belgische zuster gehuldigd als rechtvaardige onder de naties

Moeder Marie Stanislas heeft als overste van de Sint-Antoniusschool in Sint-Pieters-Leeuw tientallen joodse kinderen van deportatie gered.

Donderdag werd in het Woonzorgcentrum Sint-Antonius in Sint-Pieters-Leeuw hulde gebracht aan zuster Marie Stanislas, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen joodse kinderen van deportatie door de nazi’s heeft gered. Postuum werd haar deze hoogste Israëlische onderscheiding toegekend. De zuster, die in 1886 als Caroline Van Belle werd geboren en al op haar 16de naar het klooster trok en er overste werd, had eerder al verschillende eretekens gekregen voor haar heldenmoed als lid van het verzet tijdens de oorlog. Zij overleed in 1956 in Sint-Pieters-Leeuw.

Marie Stanislas, moeder-overste van het klooster en de school van de congregatie, verborg in de oorlogsjaren tientallen joodse kinderen in haar klooster en beschermde hen op die manier tegen dreigende deportatie. Een keer werd de situatie bijzonder prangend toen de kinderen in de koelruimte voor het vlees werden verborgen tijdens een Gestapo-inval in het klooster.

Moeder Caroline Van Belle was een brave burger die het leven van vele joodse meisjes heeft gered in de donkere dagen van de Belgische bezetting. Ambassadeur Simona Frankel.

Simona Frankel , de ambassadeur van Israël in ons land, overhandigde donderdag aan zuster Philomene, de huidige overste,  de oorkonde van Rechtvaardige onder de naties van Yad Vashem, het herdenkingsmonument annex museum voor de slachtoffers van de Shoah in Jeruzalem. De ambassadeur loofde de buitengewone moed van de zuster met gevaar voor haar eigen leven en de Sint Antoniuscongregatie. Meest indrukwekkend waren de getuigenissen van vijf vrouwen van rond de 80, die destijds als kind door zuster Marie werden gered. Ze had een hart van goud, getuigde de 88-jarige Frieda Beller.

Bron: Het Laatste Nieuws / Gemeente Sint-Pieters-Leeuw / Editiepajot / Kerknet.be