Leestip van de dag – zaterdag 4 juli 2020

Paus over ouders die vergeten te spelen met hun kinderen

Gebedsintentie van Paus Franciscus voor de maand juli 2020


We bidden dat de gezinnen van vandaag liefde, respect en begeleiding ontmoeten op hun pad.

Overweging

Maak ruzie zoveel je wil. Laat de borden maar door de kamer vliegen! Maar eindig geen dag zonder eerst vrede te sluiten. Huwelijk is een dagelijkse job, een soort vakmanschap zoals dat van een goudsmid.  Zo bouwen we samen het grote huis van de mensenfamilie. 

Met deze en andere tips onderstreept paus Franciscus het belang voor de samenleving van familiale banden en van het gezin in het bijzonder. De paus spreekt hier in de lijn van de Sociale Leer van de Kerk.  Die plaatst het gezin in het centrum van het sociale leven. Het is de “oervorm van de gemeenschap van personen” zoals het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie het ooit uitdrukte. Het algemeen welzijn en het goed functioneren van de maatschappij hangen immers af van een gezond huwelijks- en gezinsleven. 

Omgekeerd dient de samenleving te zorgen voor een gezinsvriendelijke omgeving, waarin alle gezinnen kunnen rekenen op voldoende financiële middelen, een netwerk van diensten die hen ondersteunen en tijd om zorg te dragen voor hun gezin.

Wij bidden met de paus deze maand vooral voor dat laatste.