Leestip van de dag – zaterdag 8 april 2017

De ander echt zien

We zijn een samenleving “on the run”, zo begint Bleri zijn column. Die jachtigheid van de samenleving zorgt ervoor dat we eigenlijk niet meer weten wie “de ander” is. Het is pas als we even stil blijven staan dat we voorbij het karikaturaal en simplistisch beeld kunnen kijken dat ons vaak werd aangepraat, het is pas dan dat we die andere echt kunnen zien.

We zijn een samenleving “on the run”. Altijd op weg, ergens naartoe. Gehaast. Met veel dingen die in ons hoofd spoken. Zorgen over familie of werk. Over uiterlijk of gezondheid. We denken dat we alleen staan, en het allemaal zelf moeten doen. Vaak is dat ook zo. Hierdoor sluiten we ons steeds meer in onszelf op. Het hele systeem duwt ons in dat denken, in die houding. ‘Mensen zijn van natuur egoïstisch en we denken vooral aan ons eigenbelang’, luidt het credo. Op anderen rekenen of met anderen samenzijn hoeft niet en daar hebben we trouwens ook geen tijd voor. Het kost ook teveel moeite.

In tijden waarin communicatie nog nooit zo gemakkelijk is geweest, lukt het ons steeds minder om samen te zijn met anderen. Ik bedoel hier werkelijk aanwezig zijn. Samen met je partner ontbijten, maar intussen scrollen op je smartphone, de krant doornemen en naar de radio luisteren. Zoiets is niet aanwezig zijn, hoe trots we ook op onszelf zijn op dergelijke momenten.

Lees verder …