Leestip van de dag – zaterdag 9 mei 2020

Caritas International vraagt snel en moedig optreden tegen honger

Caritas International lanceerde een campagne die wereldwijd aandacht vraagt voor hulp aan structureel zwakke landen in hun strijd tegen corona.

Caritas Internationalis dringt bij de internationale gemeenschap aan op kordate maatregelen tegen de coronapandemie om een humanitair drama wereldwijd te beletten. Door de aandacht voor de gezondheid dreigt de wereldgemeenschap de economische gevolgen van corona voor de armen te vergeten, waarschuwt de internationale koepel van 165 katholieke hulporganisaties, die in meer dan 200 landen actief is.

De pandemie dreigt wereldwijd miljoenen mensen het leven te kosten. Caritas Internationalis

Volgens Caritas Internationalis is er zowel bij de politici als in de media eenzijdig aandacht voor de strijd om het coronavirus in bedwang te houden. Maar de economische gevolgen van de pandemie zijn vele malen dodelijker, vooral voor de armste landen. Door de quarantainemaatregelen in Europa, China, Japan en de VS is de wereldhandel stilgevallen. 230 miljoen mensen dreigen dit jaar honger te lijden, twee keer zoveel als voorheen.

De noodsituatie treft momenteel voornamelijk geïndustrialiseerde landen. Toch mag het lot van de bevolking in bijvoorbeeld Afrika niet over het hoofd worden gezien, zegt secretaris-generaal Aloysius John van Caritas Internationalis.

Bron: Caritas Internationalis / KNA / Kerknet.be

Caritas organiseerde paasmaaltijden voor de armsten in Oekraïne © Caritas Internationalis