Leestip van de dag – zondag 1 januari 2017

Kardinaal De Kesel onder de indruk van Taizé-ontmoeting in Riga

Samen met meer dan 10.000 jongeren uit heel Europa – o.m. een 30-tal Vlamingen – neemt ook kardinaal De Kesel deel aan de Taizé-ontmoeting in Riga.

Aan mgr. Herman Cosijns, de secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie van België, vertrouwde kardinaal Jozef De Kesel enkele impressies toe van zijn bezoek aan de Jongerenpelgrimage van Vertrouwen, die dit jaar tussen Kerstmis en Nieuwjaar in de Letse hoofdstad Riga plaatsvindt.

Ik ben om te beginnen getroffen door het grote aantal jongeren uit heel Europa die de weg naar Riga hebben gevonden, was de eerste indruk van kardinaal De Kesel. Een niet voor iedereen evidente bestemming. Ook niet voor de jongeren uit ons land. Hoed af voor het 30-tal Vlamingen dat hier aanwezig is.

Gebed

Wat ten tweede een sterke indruk op mij heeft gemaakt is de unieke gebedssfeer die hier heerst, zegt de kardinaal. Ik blijf het onvoorstelbaar vinden hoe jongeren hier in stilte kunnen bidden. Met om en bij de tienduizend in een enorme hal, het is niet vanzelfsprekend.

Openheid en oecumenisme

Wat me nog trof, is de grote openheid op de wereld. In elk gebed komt het verlangen naar vrede en samenhorigheid en de zorg voor wie het minder goed heeft aan bod. Ik heb intussen ook kunnen vaststellen wat voor een paradijs voor oecumenisme Letland is. De vriendschap tussen bijvoorbeeld de lutherse en de katholieke bisschoppen is hier tastbaar aanwezig.

Liturgie

En een laatste indruk heeft te maken met de manier waarop de liturgie, waarvan iedereen die me een beetje kent weet hoezeer ze me ter harte gaat, hier dagelijkse gestalte krijgt. Het is een liturgie die niet alles wil uitleggen, maar toch bijzonder laat aanvoelen waar het het in de liturgie wezenlijk om gaat, besluit kardinaal Jozef De Kesel.

Bron: Kerknet.be

Ontmoeting in Riga © Gemeenschap van Taizé

Ontmoeting in Riga © Gemeenschap van Taizé