Leestip van de dag – zondag 10 febr 2019

In nieuwe video neemt Paus het op voor kindslaven

In aangrijpende video neemt Paus Franciscus het op voor kindslaven

Overweging van pater Ludwig Van Heucke sj

In 2014 riep Paus Franciscus 8 februari uit tot ‘Internationale Dag tegen Mensenhandel’. Die datum valt samen met de feestdag van de heilige zuster Jozefina Bakhita, FdCC (1869-1947). Ze was een Soedanese slavin die, vrijgekocht en naar Italië gebracht, later intrad als religieuze bij de congregatie van de Zusters van Canossa.

Vandaag zitten slaven soms vlak naast mij in de stadstram. Verdrinken er in de Middellandse Zee. Een mens zoals ik, maar ontmenselijkt, louter object, koopwaar en, eens opgebruikt, afval. Ik kan daarbij diep verontwaardigd geraken. Hun pijn gewaarworden. Gruwen. Die wonde in het lichaam van onze wereld niet langer verdragen. Paus Franciscus noemde mensenhandel: “Een wonde in het vlees van Christus” (10 april 2014). Het liefst liep ik weg en wilde ik beweren dat ik niets had opgemerkt.

Soms ervaar ik onmacht. Weet ik niet meteen raad hoe de stroom van al dat kwaad tegen te houden. Dan ga ik zoeken wie hier verantwoordelijk voor zou kunnen zijn. Verzin ik goedkope aanklachten en oplossingen, zo van: “Ze zouden moeten: …”

Tegelijk besef ik dat ook in mij precies datzelfde kwaad huist waar ik van gruw: een duistere energie in mij die me telkens opnieuw doet vergeten “dank u” te zeggen.

  • Ik bid met de paus dat ik nooit toegeef aan achteloos consumeren; alsof ik het verdiend heb en er recht op had. Dat ik integendeel telkens even kan stilstaan en overdenken hoe vele, onzichtbare handen mij in leven houden.
  • Ik bid om een waakzaam en nuchter hart. Een hart dat niet wegloopt van de pijn en de wonden in onze samenleving, in onze wereld.
  • Ik bid om een ruim, gastvrij hart, waarin de Geest van Gods mededogen meer en meer kan openbloeien.

Bron: Kerknet.be