Leestip van de dag – zondag 12 november 2017

Deze heilige is volgens de paus
actueler dan ooit

Bron: Kerknet.be

Binnenkort is het precies 100 jaar geleden dat de heilige Francesca Cabrini overleed. Lees waarom de paus haar zo belangrijk vindt.

Ter gelegenheid van haar 100ste sterfdag stuurde paus Franciscus afgelopen september een brief naar de orde die Francesca Cabrini oprichtte, de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus. Daarin noemde hij deze herdenking één van de belangrijkste gebeurtenissen op de weg die de Kerk moet afleggen. Dat kan tellen. Bovendien verzorgde de paus het voorwoord in een nieuwe biografie van Cabrini — Tra terra e cielo, Tussen hemel en aarde. Hij schrijft onder meer:

Ze leert ons een manier om om te gaan met de massale migratie door liefdadigheid en rechtvaardigheid te combineren. Ze voorspelde niet alleen dat massaimmigratie geen tijdelijk fenomeen was, ze zag ook dat er een tijd zou komen waarin modern transport die migratie zou vergemakkelijken.

Ze combineerde liefdadigheid met een profetische geest.
Net daarom is ze vandaag actueel.

Patroonheilige migranten

Francesca Cabrini (1850-1917) geldt als de patroonheilige van migranten. Zelf trok ze in 1889 van Italië naar de Verenigde Staten om er mee de vele Italiaanse immigranten op te vangen die naar het nieuwe beloofde land verhuisden. Ze richtte voor hen tientallen kloosters, ziekenhuizen en scholen op.

Volgens de paus was haar aanpak een voorbeeld van hoe migranten de wetten en gebruiken van hun nieuwe land kunnen leren, met respect voor hun eigen religieuze roots.

Door de onvermijdelijke spanningen die migratie met zich
meebrengt, wordt Cabrini een hedendaags figuur.

Francesca Cabrini werd in 1938 zaligverklaard en in 1946 heiligverklaard. Haar feestdag is 22 december, de dag van haar dood. In de Verenigde Staten is dat 13 november, de dag van haar zaligverklaring.

De Heilige Francesca Cabrini in enkele sleutelmomenten

In volgend filmpje (duur: een kleine vier minuten) iets meer over Francesca Cabrini (Engelstalig)