Leestip van de dag – zondag 15 januari 2017

Gezocht: jongeren met hart en karakter

De paus schrijft in een brief aan de jongeren dat hij hen nodig heeft om te bouwen aan een betere en meer rechtvaardige wereld.

Beste jongeren, ik ben blij dat ik U kan aankondigen dat wij in oktober 2018 een synode van de bisschoppen houden over het thema Jongeren, geloof en roepingenonderscheiding. Met deze woorden begint de brief van paus Franciscus aan de jeugd, die vandaag samen met de lineamente van een synode over jongeren publiek werd gemaakt. De paus schrijft daarin dat de jongeren een speciale plaats hebben in zijn hart. Met deze bijeenkomst wil hij hen een kompas geven voor hun pad van geloof en in de samenleving van vandaag.

Net zoals de aartsvader Abraham zijn jullie vandaag uitgenodigd om naar buiten te komen. Daarbij moedigt hij de jongeren aan om actief een bijdrage leveren tot de kerk en een meer rechtvaardige en broederlijke samenleving. Ik nodig u uit om Gods stem via de adem van de Heilige Geest volmondig in uw harten horen.

Hoor de kreet die opstijgt uit je innerlijke zelf !

De paus benadrukt dat het op weg gaan ook nog een tweede betekenis heeft. Het betekent ook een zich afkeren van machtsmisbruik, onrecht en oorlog. Vele jongeren worden blootgesteld aan de chantage van geweld en worden gedwongen hun eigen land te ontvluchten, zoals destijds de slaven die op de vlucht gingen voor de onderdrukking van de farao.

Wij hebben u nodig om te bouwen aan een betere wereld.

De paus roept de jongeren op om niet toe te geven aan de globalisering van de onverschilligheid. Herinnerend aan de Wereldjongerendagen in Krakau vestigt hij er de aandacht op dat het op weg gaan ook nog een derde betekenis heeft, nl. de zoektocht en de onderscheiding om Gods plan te ontdekken voor hun leven. Ook indien deze weg door onzekerheid en vallen en opstaan wordt gekenmerkt. Maar God steekt in zijn barmhartigheid telkens opnieuw zijn hand uit om nogmaals op te staan. De Kerk wil graag uw stem, uw gevoeligheden en uw geloof beluisteren; zelfs uw twijfels en uw kritiek.

Bron: VIS / SIR / Kerknet.be