Leestip van de dag – zondag 18 september 2016

Pausreis in teken van verzoening en interreligieuze dialoog

Paus Franciscus trekt opnieuw als vredesgezant naar de woelige Kaukasusregio.

Eerder van de week werd in het Vaticaan het programma toegelicht van de pausreis van 30 september tot 2 oktober naar Georgië en Azerbeidzjan. Paus Franciscus komt op vrijdag 30 september aan op de luchthaven van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Daar wordt hij ontvangen door president Giorgi Margvelashvili en ontmoet hij de Georgische orthodoxe patriarch Illia II. Het patriarchaat is een van de oudste ter wereld.

De belangstelling van de internationale pers gaat vooral uit naar de ontmoeting van de paus met de Chaldeeuwse gemeenschap. Patriarch Louis Sako, de patriarch van Babyllon en Chaldeeuwse aartsbisschop van Bagdad, liet al eerder weten dat hij met een groep Irakese christenen speciaal naar Tbilisi reist. Op zaterdag 1 oktober draagt de paus nog een eucharistieviering op voor 27.000 gelovigen in de Georgische hoofdstad.

Op zondag 2 oktober reist de Paus door naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Hij wordt er ontvangen door president Ilham Aliyev en bezoekt er de salesianen van Don Bosco. Later op de dag is de paus te gast in de Heydar Aliyevmoskee en heeft er een privégesprek met de sjeik van de Kaukasus. Aansluitend ontmoet hij de religieuze leiders, onder meer die van de kleine joodse gemeenschap. Ongeveer 90 procent van de inwoners van Azerbeidzjan is moslim.

Bron: I.Media / Kerknet.be