Leestip van de dag – zondag 19 februari 2017

Spaanse legeraalmoezenier ving duizenden bootvluchtelingen op

Priester Alberto Gaton voer vijf maanden mee op de Middellandse Zee met het Spaanse legerfregat Navarra.

Alberto Gaton, de legeraalmoezenier van een Spaans schip dat mensenhandel bestrijdt, getuigt dat zijn fregat in nauwelijks vijf maanden meer dan 3.000 mensen redde op zee. 70% daarvan zijn christenen die uit hun land moesten vluchten. Vaak zijn het Nigerianen die op de vlucht zijn voor vervolging van Boko Haram. De bootvluchtelingen behoren telkens tot de armste bevolking van het land. Vanuit Afrika hopen zij de kusten van Europa te bereiken. 

Gaton was al die maanden de steun en toeverlaat van vluchtelingen én bemanning.

Ik ben een gewone scheepsmaat met wie gelovigen
én niet-gelovigen kunnen praten en delen
wat ze niet bij marine-officieren kwijtkunnen.

Gaton was van september 2016 tot en met januari 2017 met 208 matrozen aan boord van het Fregat Navarra. Het Spaanse legerschip werkt mee aan Operatie Sophia, een operatie van de Europese Unie tegen de mensenhandel op de Middellandse Zee .

Daar hebben wij veel mensen gered die door de mensenhandelmaffia op zee aan hun lot werden overgelaten. Elke dag opnieuw proberen honderden mensen in gammele bootjes van rubber en hout de Middellandse Zee over te steken. Vaak wordt hun redding belemmerd door wind, ruwe zee of het vallen van de avond. Godzijdank konden wij de bemanning van alle boten waarvoor wij verantwoordelijk waren redden.

Het meest aangrijpende is het dagelijkse avondgebed
op het dek, waarin wij bidden om gespaard
te blijven van hevige stormen.

Alberto Gaton herinnert zich de eerste redding: Eenmaal aan boord, begonnen ze te huppelen. Het was geweldig om degenen die werden gered veilig en gezond te zien dansen. Maar we leven in een wereld die in staat is om kleine kinderen, zwangere vrouwen en baby’s in opblaasbare boten, als schoenendozen of zelfs drijvende doodskisten op zee te sturen, waar zij soms gered worden en soms verloren gaan.

Bron: Catholic News Agency / Kerknet.be