Leestip van de dag – zondag 28 juli 2019

83-jarige moslimleider redt het leven van 262 christenen

Bereid zijn je leven te geven voor anderen … het klinkt nogal christelijk. Maar ook binnen de islam kent men schijnbaar dit gedachtegoed. Een mooi voorbeeld is de 83-jarige imam Abubakar Abdullahi die 262 christenen redde uit de handen van islamistische veehoeders en daarvoor zelfs bereid was zijn eigen leven te geven.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verleende de International Religious Freedom Award aan een 83-jarige moslimleider die het leven van 262 christenen redde tijdens een aanval in Nigeria. Imam Abubakar Abdullahi was een van de vier religieuze leiders die werden geëerd als pleitbezorgers van religieuze vrijheid. Hij kreeg de prijs voor het verbergen van de christenen in zijn huis en moskee tijdens een aanval van islamitische veehoeders op 23 juni 2018. Volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, riskeerde Abdullahi “onbaatzuchtig zijn eigen leven om leden van een andere religieuze gemeenschap te redden, die zonder zijn tussenkomst waarschijnlijk waren gedood.”

“Terwijl Imam Abdullahi zijn middaggebeden afmaakte, hoorde hij geweerschoten en ging naar buiten om leden van de christelijke gemeenschap van de stad op de vlucht te zien slaan. Instinctief leidde de imam 262 christenen naar de moskee en zijn huis naast de moskee,” aldus de verklaring. “De imam ging toen naar buiten om de schutters te confronteren en weigerde hen toe te staan om binnen te komen. Hij smeekte hen om de christenen te sparen en opperde zelfs zijn leven voor hen te offeren. Hoewel de gewapende mannen 84 mensen in Nghar dorp hebben gedood, hebben de acties van imam Abdullahi het leven gered van honderden anderen.”

Bron: Aleteia / Kerk in Nood

imam Abubakar Abdullahi