Leestip van de dag – zondag 30 juli 2017

Caritas: ‘Paus is een vredesapostel’

Met zijn oproepen voor vluchtelingen en zijn inzet voor vrede is de paus uitgegroeid tot wereldgeweten, over de grenzen van landen en religies heen.

Naar aanleiding van de aankondiging van de pausreis van 6 tot 10 september naar Colombia zegt Michel Roy, de secretaris van Caritas Internationalis, dat Franciscus zich met zijn pausreizen heeft ontpopt tot echte vredesapostel. Die reizen brengen hem vooral naar de andere continenten.

De aandacht voor vluchtelingen en vrede
vormen een steeds terugkerende leidraad.

Ook gevaar schrikt hem niet af, zoals de reis van 2015 naar de Centraal Afrikaanse Republiek bewijst. Franse veiligheidsdiensten hadden nochtans afgeraden om het land te bezoeken, omdat het te gevaarlijk was. Tijdens de pausreizen getuigt hij ook telkens van de verbondenheid met de plaatselijke Kerk.

Gezaghebbende morele stem

Volgens Caritassecretaris Roy heeft de paus zich tijdens vijf jaar pontificaat opgeworpen tot een moreel geweten, dat tot ver buiten de katholieke wereld wordt gewaardeerd. Zijn gezaghebbende morele stem wordt in de hele wereld gehoord. Collega’s die moslim zijn en medewerkers van ngo’s beschouwen hem als een morele leider. 

Roy verwijst naar de tussenkomst van de paus tijdens een cruciale fase van de onderhandelingen, waarmee hij het klimaatakkoord in Parijs mee heeft gered. Over de grenzen van alle religies heen herhaalt hij telkens weer dat godsdiensten een bron van vrede moeten zijn. Paus Franciscus is drager van hoop, al valt zijn oproep soms in dovemansoren.

Bron: Zenit / Kerknet.be