Loslaten en ont-moeten: een dagboek van vier stille abdijdagen

Kerknet-redactrice Liselotte Anckaert beleefde vier stille dagen in de abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay en hield een dagboek bij. Lees mee.

Op stiltedagen gaan, begint eigenlijk nog vóór je vertrekt, namelijk met de keuze voor even het vertrouwde achter je te laten. Dat laat zich al voelen tijdens het inpakken. Voor vier dagen heeft een mens eigenlijk niet veel nodig en toch dringt de vraag zich op: wat neem ik mee en wat laat ik thuis? Letterlijk, maar ook figuurlijk.

Zo beslis ik me tot slechts één, al wat ouder, boek te beperken: ‘God ervaren’, van de Duitse benedictijn Anselm Grün.

Niet makkelijk voor een fervente lezer zoals ik. Voorts neem ik ook geen snacks als tussendoortjes mee. Drie maaltijden per dag zouden moeten volstaan. Maar met een extra deken, grote warme sjaal, regenjas en -schoenen, blijkt mijn oorspronkelijke valiesje toch te klein. 

Op de vooravond van mijn vertrek maak ik nog wat laatste afspraken met mijn huisgenoten. Ook dat blijkt een oefening in loslaten. ‘Ja, mama, dat zei je al… Vertrouw ons nu maar én… vergeet vooral niet ervan te genieten…’ Vooral die laatste uitspraak stemt me dankbaar…


Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay