Met gefronste wenkbrauwen

Ik stel me vragen bij de beslissing om geen alcohol meer te schenken op de kraamafdeling van het AZ Groeninge te Kortrijk. Voor mij roept dit vragen op over volwassen verantwoordelijkheid en het verlies van een mooie traditie op onze kraamafdelingen.

Gisteren hoorde ik dat er in het AZ Groeninge te Kortrijk op de kraamafdeling geen alcohol meer geschonken mag worden. Het deed me de wenkbrauwen fronsen. Het lijkt bijna alsof ouders, familieleden of kennissen behandeld worden als kleuters, waarbij alle verantwoordelijkheid ontnomen wordt om op een volwassen en verstandige manier met alcohol om te gaan.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben me bewust van de risico’s die alcohol met zich mee kan brengen. Maar het verbannen van alcohol uit een kraamkliniek, zelfs voor een toost op de geboorte van je kindje, lijkt me een overdreven reactie die niet alleen de vrijheid van keuze beperkt, maar ook een waardevolle traditie verplettert.

Alcohol, wanneer met mate genuttigd, kan dienen als een teken van viering, verbinding en gemeenschap. Het is vaak een middel om momenten van vreugde te markeren, zoals hier de geboorte van een kind. Het is spijtig dat deze traditie nu verloren lijkt te gaan, zonder ruimte voor nuance.

Respectvolle en open communicatie over verstandig alcoholgebruik zou meer op zijn plaats zijn dan een algeheel verbod. Laten we als volwassenen behandeld worden, met het vertrouwen en de vrijheid om zelf verantwoorde keuzes te maken.

kris