NBG-blogserie over karakter, angst en de Geest

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) lanceert een Bijbelblogserie over het werk van de heilige Geest.

Negen Bijbelkenners reflecteren in de zomerreeks van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) over de negen vruchten van de heilige Geest zoals Paulus die opsomt in zijn brief aan de Galaten (5,22): De vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. Aanleiding voor de serie is de coronacrisis, legt Anne-Mareike Schol-Wetter van het NBG uit. Het virus en de maatregelen ertegen maakten veel mensen boos, bang of bedrukt. We vroegen ons af wat die perikoop uit de Galatenbrief te zeggen heeft in zo’n situatie. De blogschrijvers laten zien dat hoe we reageren op spanning en ontregeling, niet alleen een kwestie is van karakter. Het heeft ook te maken met hoe God in ons aanwezig is en ons helpt, zodat we ons anders gedragen dan we uit onszelf zouden doen.

De lockdown is voorbij, maar de dreiging nog niet.
Anne-Mareike Schol-Wetter

Relatiecoach Cocky Drost opent de serie met een blog over de liefde. Zij komt regelmatig mensen tegen die liefde als iets voorwaardelijks ervaren. Als ze maar de keuzes maken die hun ouders behagen. Als ze maar mooi, spannend, sprankelend, slim of wat dan ook genoeg zijn – ja dan verdienen zij de liefde, schrijft ze. Maar dat is liefde die net geen liefde is. Over de vreugde schrijft internetpastor Nikolaas Sintobin s.j. De andere bijdragen zijn van Youth for Christ-medewerker Shelton Telesford (vlog over geduld), katholiek theoloog Frank Bosman (over vrede), protestants theologe en Tertio-redactrice Kelly Keasberry (over vriendelijkheid), de Antwerpse pastoraal werkster Saskia van den Kieboom (over goedheid), predikante Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort (over geloof), presentator van de Evangelische Omroep (EO) Andries Knevel (over zachtmoedigheid) en psychologe-theoloog Hanneke Schaap-Jonker (over zelfbeheersing).

De wekelijkse bijdragen zijn te lezen op debijbel.nl en in de app Mijn Bijbel, die te vinden is in de Google Play Store en de App Store.

Bron: Kerknet.be