“Niemand mag vergeten worden”

Sant’Egidio herdenkt op Allerheiligen overleden vrienden van de straat

Bron: website Sant’Egidio

Op Allerheiligen, woensdag 1 november, herdenken we traditiegetrouw onze geliefden en dierbaren. Kamiano herdenkt die dag hen die doorgaans vergeten worden; de overleden “vrienden van de straat”, zoals de organisatie haar gasten graag noemt. In Antwerpen vindt de herdenkingsviering plaats om 15 uur in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Op datzelfde tijdstip is er ook een viering in Brussel, in de Onze-Lieve-Vrouw ter Rijke Klaren kerk. De herdenkingen passen in het streven om niemand te vergeten.

Kamiano, een initiatief van Sant’Egidio, biedt al vele tientallen jaren een veilige en warme plek voor al wie op straat leeft, in armoede en in eenzaamheid. In het centrum in Brussel krijgen ze warme maaltijden. In Antwerpen zijn er naast gratis maaltijden ook douchefaciliteiten, medische zorg en dienstverlening op maat. Gaandeweg groeide ook de nood om voor een waardig afscheid te zorgen. Dat gebeurt in samenwerking met andere organisaties die de overledene hebben gekend.

Wie op straat leeft, kampt met een verslaving of een chaotisch leven leidt, sterft vaak jong en in eenzaamheid. Het leven op de straat neemt letterlijk levensjaren weg en doet het netwerk van familie en vrienden vervagen. Ook die leemte probeert Kamiano in te vullen. “Iedereen die we ontmoeten in ons centrum, krijgt onze volle aandacht en zorg op alle levensdomeinen en tot op het einde van het leven”, zegt Pascale Bemelmans van Kamiano Antwerpen. “Wie sterft, krijgt een waardig afscheid. Want niemand mag vergeten worden.”

Tijdens de herdenkingsvieringen op Allerheiligen worden de namen van alle overledenen van het voorbije jaar voorgelezen. Voor elk van hen wordt een kaars aangestoken en na de dienst is er de gelegenheid om bij een tas warme soep nog wat na te praten. Familieleden, vrienden, begeleiders, vrijwilligers en sympathisanten krijgen de kans om samen op een waardige manier afscheid te nemen van de vrienden van de straat die zij gekend hebben.

Sant’Egidio – Kamiano – Herdenking overledenen