Nieuw bezoekerscentrum ‘Lam Gods Sint-Baafs’ officieel geopend

Het bezoekerscentrum werd ingehuldigd door bisschop Van Hecke en tal van prominenten. Het opent op maandag 29 maart de deuren voor het grote publiek.

Het nieuwe bezoekerscentrum in de Gentse Sint-Baafskathedraal is eerder deze week officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van bisschop Lode Van Hecke en tal van prominenten. Ze onthulden een gedenkplaat en bewonderden het resultaat van vijf jaar intensief werk.

Wat is er veranderd?

Niet alleen het Lam Gods, het iconische meesterwerk van de gebroeders van Eyck, is weer in volle pracht te bewonderen. Onder meer de crypte werd de voorbije jaren grondig gerenoveerd, met aandacht voor de daar ontdekte muurschilderingen. In de crypte zullen bezoekers dankzij Augmented Reality diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal beleven alsof ze er zelf bij waren. Vanuit de crypte komen bezoekers via een nieuw aangebouwd volume in de hoger gelegen kooromgang terecht. Daar wacht het hoogtepunt van het bezoek: het veelluik ‘Lam Gods’.

Creatief ingenieurswerk voor Lam Gods

Reacties van de prominenten

Lode Van Hecke, bisschop van Gent
‘Op een unieke manier wordt hier religieus en christelijke erfgoed ontsloten. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dat is niet alleen belangrijk omwille van het verleden, maar meer nog voor vandaag en morgen.

Het confronteert ons met de eeuwige zoektocht van de mens naar het mysterie.

In het Lam Godsretabel verbeeldde Van Eyck op meesterlijke wijze het hart van het christendom. Op het prachtig gerestaureerde centrale paneel komen mensen van alle windstreken om het lam, dat Christus is, te aanbidden en om uit te kijken naar de nieuwe stad, een stad van vrede. Dat visioen drukt, zeker in een crisistijd als de onze, onverwoestbare hoop uit. Het is mijn vurige wens dat vele mensen uit alle windstreken de komende jaren deze prachtige realisatie mogen komen aanschouwen en dat ze zich, wie ze ook zijn en van waar ze ook komen, aangesproken mogen weten door dit visioen van hoop.’ 

Ludo Collin, rector Sint-Baafskathedraal: ‘We hebben 5 jaar hard gewerkt om het onthaalcentrum klaar te krijgen. De bouwcampagne heeft meer dan twee jaar geduurd.

Het resultaat is verbluffend.

Ik hoop dat massa’s mensen naar het Lam Gods komen kijken. De inleiding die ze krijgen is perfect en het zicht op het Lam Gods is adembenemend.’

Jan Jambon, Vlaams-minister president, bevoegd voor Cultuur: ‘Jan Van Eyck was een virtuoos genie dat met zijn vernieuwende technieken de hele wereld al meer dan vijf eeuwen blijft verbazen. Zowel de schitterende restauratie als de omstandigheden waarin men het Lam Gods voortaan kan bewonderen zijn verbluffend.

De kleurenpracht, de details, de belichting: alles is perfect.

Dat stemt ons trots. We zijn blij dat de Vlaamse overheid hier kon aan meehelpen en dat we dit meesterwerk aan onze kinderen en kleinkinderen en aan heel veel toeristen kunnen tonen.’

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed: ‘De Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods van Van Eyck vertellen het verhaal van het rijke en machtige Gent — en bij uitbreiding van Vlaanderen — tijdens de middeleeuwen.

Het Lam Gods is een topstuk, maar laten we niet vergeten dat deze kathedraal een architecturaal pareltje is.

Om het Lam en andere kunstwerken een piekfijne thuis te geven, investeerde de Vlaamse Regering 10 miljoen voor de restauratie van dit indrukwekkende monument.’

Praktisch

Het bezoekerscentrum opent op maandag 29 maart de deuren voor het grote publiek. Tickets kunnen gekocht en gereserveerd worden via de website www.sintbaafskathedraal.be. Op basis van je eigen kennis en interesse kan je kiezen voor de ‘Standard’ of ‘Master of detail’ tour. Speciaal voor families werd de ‘Family’ tour ontwikkeld.

Bron: Kerknet.be