Nikodemusgesprek: Bernard Foccroulle en bisschop Lode

Een ontmoeting tussen twee vrienden gepassioneerd door muziek en cultuur: Bernard Foccroulle en bisschop Lode.

Een Nikodemusgesprek is een dialoog tussen twee personen over hun gemeenschappelijke passie of over een onderwerp dat hen beiden bezig houdt. Ze hoeven niet hetzelfde te denken. Ze bevragen elkaar zoals Nikodemus – “een van de joodse leiders” – en Jezus dat deden in het nachtelijke gesprek dat ze voerden (Joh 3). Een Nikodemusgesprek zoekt diepgang. Hoe kunnen we “opnieuw geboren worden”? Hoe kunnen we “opnieuw leren zien”? En wat betekent dat dan?

Lode Van Hecke (monnik en bisschop) en Bernard Foccroulle (organist, componist en gewezen operadirecteur van De Munt en van het festical Aix-en-Provence) zijn al vele jaren goede vrienden van elkaar. De passie voor muziek hebben ze gemeenschappelijk. Vanuit die passie bespreken ze waar het in het leven echt op aankomt. Jan Christiaens (musicoloog en CCV-stafmedewerker Gent) modereert. 

Vragen die aan bod komen:

  1. Waarom is J.S. Bach zo uniek voor jullie? Moet een kunstenaar spiritueel zijn? Kan een gelovige Bach beter interpreteren dan een niet-gelovige? Hoe openbarend kan muziek zijn? 
  2. Hoe ‘lichamelijk’ is het zingen? Hoe ‘muzikaal’ is een tekst? Kunnen we verouderde teksten met achterhaalde begrippen nog zingen?
  3. Hoe betrek je publiek actief bij de voorstellingen? Wat is de maatschappelijke impact van muziek en kunst? Hoe ‘omvormend’ kan weerloze muziek zijn? Hoe essentieel zijn kunst en cultuur in deze moeilijke tijden?

Warm aanbevolen !

Voor het beluisteren van vernoemde muziekfragmenten: klik hier.

Bron: Kerknet.be-bisdom Gent