Niwano Vredesprijs toegekend aan de vrouwenbeweging Musawah

De Niwano Vredesstichting heeft de 42e Niwano Vredesprijs toegekend aan Musawah, een internationale vrouwenbeweging die zich inzet voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen binnen islamitische gemeenschappen. De prijs erkent Musawah’s inzet voor de versterking van vrouwenrechten in een islamitische context en haar bijdrage aan interreligieuze dialoog en vreedzaam samenleven.

Inzet voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen

In een verklaring op dinsdag liet het Niwano Vredesprijscomité weten dat Musawah (wat ‘gelijkheid’ betekent in het Arabisch) werd gekozen vanwege haar belangrijke bijdrage aan het bevorderen van vrouwenleiderschap binnen interreligieuze dialogen, ter bescherming van mensenrechten en vreedzaam samenleven. Dit sluit aan bij de principes van de prestigieuze Japanse vredesprijs.

Musawah werd in 2009 opgericht door Zainah Anwar uit Maleisië en Ziba Mir-Hosseini uit Iran. De beweging brengt activisten, academici en voorvechters van vrouwenrechten samen en stelt ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in wetten en tradities ter discussie. Ze pleit voor hervormingen die de rechten van vrouwen in islamitische landen versterken.

De oprichters hebben een stevige intellectuele en spirituele basis gelegd voor de beweging, waarbij zowel geloofsovertuiging als mensenrechtenprincipes centraal staan.

Sinds de oprichting is Musawah uitgegroeid tot een breed netwerk dat actief is in meer dan 40 landen, waaronder regio’s in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en het mondiale Noorden. De beweging heeft een speciale adviserende status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

Focus op educatie en leiderschapsontwikkeling

Een van de speerpunten van Musawah is educatie en leiderschapsontwikkeling. Het netwerk heeft diverse trainingsprogramma’s opgezet om vrouwen te stimuleren een grotere rol op te nemen binnen leiderschap in islamitische gemeenschappen.

Door participatieve en ethische leiderschapsmodellen te bevorderen, biedt Musawah vrouwen de middelen om beleid te beïnvloeden, discriminerende praktijken aan te vechten en actief deel te nemen aan maatschappelijke en politieke processen.

Daarnaast werkt Musawah samen met juridische professionals, religieuze leiders en sociale organisaties om wetswijzigingen en beleidsmaatregelen te bevorderen die gelijke rechten voor mannen en vrouwen ondersteunen.

Strijd tegen gendergerelateerd geweld

Naast juridische belangenbehartiging zet Musawah zich ook actief in tegen gendergerelateerd geweld. De beweging organiseert workshops, trainingen en bewustwordingscampagnes om vrouwen te versterken in hun strijd tegen geweld en om kwetsbare groepen beter te beschermen.

Musawah erkent de kracht van technologie en sociale media en leert jongeren hoe ze digitale platforms kunnen inzetten voor activisme en sociale verandering. Zo blijft de missie van de beweging voortleven bij toekomstige generaties.

Een andere belangrijke bijdrage van Musawah is haar documentatie en verspreiding van kennis. De organisatie heeft een uitgebreid aanbod aan meertalige bronnen ontwikkeld die de geschiedenis en bijdragen van vrouwenrechtenactivisten uit verschillende culturele en religieuze achtergronden in kaart brengen.

De Niwamo Vredesprijs

De Niwano Vredesprijs, genoemd naar de oprichter van de boeddhistische stichting Nikkyo Niwano, bekroont personen en organisaties die zich inzetten voor interreligieuze samenwerking en wereldvrede.

De uitreikingsceremonie van de 42e Niwano Vredesprijs vindt plaats op 14 mei in Tokio, Japan. Naast een officiële oorkonde ontvangt Musawah een medaille en een geldprijs van 20 miljoen yen.

° Bron: Vatican-news
° Website Musawah

Foto: Musawah.org