Oecumenische bijeenkomst Taizé krijgt politieke dimensie

De internationale jongerenbijeenkomst werd in 1978 voor het eerst door de oecumenische gemeenschap van Taizé georganiseerd.

De 45ste jaarlijkse internationale ontmoeting van jongeren uit heel Europa, met in het verleden telkens een grote delegatie van jongeren uit Oekraïne, zal dit jaar van 28 december 2022 tot 1 januari 2023 plaatsvinden in de Oost-Duitse stad Rostock. De door de gemeenschap van Taizé georganiseerde bijeenkomst  krijgt daardoor volgens broeder Richard nog veel meer dan alle voorgaande edities een politieke dimensie, mee door de oorlog in Oekraïne. Er wordt ruim tijd ingeruimd voor de verhalen over het leven als christen in de voormalige DDR, maar ook voor de huidige oorlogssituatie in het voormalige Oostblokland Oekraïne.

De organisatoren verwachten rond de jaarwisseling 5.000 à 8.000 jongeren. Een van de opvallende gastsprekers is de in Rostock geboren en voormalige Duitse bondspresident Joachim Gauck (82), die als evangelisch-lutherse predikant een voorvechter was van de vreedzame revolutie tegen het communistische regime in de DDR-tijd. Broeder Richard, die ook de voorbije jaren de jongerenbijeenkomsten organiseerde, onderstreept de inspanningen van de broeders om jongeren uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland in Rostock bij elkaar te brengen. Wij willen op 30 december een workshop organiseren met jongeren uit Oekraïne en met Oekraïners die al lang in Rostock wonen om daar over de oorlog te praten.

Via de Apple App Store en Google Play (Android) kan gratis de app Cantarei gedownload worden voor het beluisteren, aanleren en zingen van de Taizé-liederen. 

Bron: Taizé / Kathpress.at / Kerknet.be