Oecumenische gebedswake op de vooravond van de bisschoppensynode

De gebedswake zal op zaterdag 30 september 2023 plaatsvinden op het Sint-Pietersplein in Rome.

Paus Franciscus heeft na zijn zondagse Angelustoespraak vorig weekend aangekondigd dat er aan de vooravond van het eerste deel van de 16de Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode over een synodale Kerk in oktober 2023 een oecumenische gebedswake zal plaatsvinden. Volgens de paus moet dat initiatief de nauwe band duidelijk maken tussen de eenheid van de christenen en het pad van synodale bekering van de katholieke Kerk. Hij deed de aankondiging aan de vooravond van de jaarlijkse Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen van 18 tot 25 januari. De algemene assemblee van de bisschoppensynode over synodaliteit (2021-2024) heeft als thema: Voor een synodale Kerk: communie, participatie, missie en wordt verspreid over twee periodes: de eerste van 4 tot 29 oktober 2023 en de tweede in oktober 2024.

De paus legde de aanwezigen op het Sint-Pietersplein zondag uit dat het initiatief samen met de broeders van de oecumenische gemeenschap van Taizé wordt voorbereid. Ik nodig onze broeders en zusters van alle christelijke denominaties uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst van het volk van God. Eind 2012 was er al een gebedswake op het Sint-Pietersplein, in aanwezigheid van paus Benedictus XVI, met leiders van de andere Kerken. Dit keer wordt in het bijzonder de jeugd uitgenodigd en staat de wake nadrukkelijk in het teken van de eenheid van de christenen en de bisschoppensynode over een synodale Kerk.  

Het is de Taizé-gemeenschap zelf die aan de paus voorgesteld heeft om een dergelijke wake te organiseren. Daarvoor worden specifiek jongeren van 18 tot 35 jaar uitgenodigd. 

Bron: La Croix / Vaticannews.va / Kerknet.be