Oekraïense vlag wappert op Sint-Baafskathedraal te Gent

Bisschop Lode Van Hecke heeft vrijdagmorgen 4 maart op het Sint-Baafsplein in Gent in aanwezigheid van mensen uit de Oekraïense parochie, een vlag van Oekraïne ingezegend met een gebed om vrede

Door Peter Malfliet

Er zijn heel goede banden met de Oekraïense geloofsgemeenschap in Gent (Heilig Kerst, Sleepstraat). Bisschop Lode was er te gast om zijn kerstboodschap op te nemen en houdt nu ook regelmatig contact om de mensen te steunen. Dat gebeurt ook vanuit de parochie in Gent-centrum. Eerder vroeg de bisschop aan het Diocesaan Noodfonds om 10 000 euro te schenken aan Caritas International voor noodhulp in Oekraïne.

Bisschop Lode: “Niemand kan onverschillig blijven bij het zien van zoveel menselijk leed dat wordt aangericht door zinloos oorlogsgeweld. Wij moeten doen wat we kunnen. Ook een symbolische actie zoals het hijsen van deze vlag op de bisschopskerk, is een teken van onze solidariteit.”

Priester Ivan Danchevskyi die eerder deze week medisch hulpmateriaal naar Slovenië bracht, was ontroerd door dit teken van medeleven. Zijn parochie in de Sleepstraat verzamelt hulpmateriaal. “We hebben vooral nood aan medisch materiaal en babyvoeding, kleding is er voldoende,” vertelde één van de parochianen.

Op de torens van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel werd eerder deze week reeds de Oekraïense vlag reeds gehesen. De vlag op Sint-Baafskathedraal meet 6m x 6m. Dat is nodig om zichtbaar te zijn in en rond de stad. 
 

Bisschop Lode sprak dit zegengebed uit:

Deze vlag is het teken van verbondenheid van alle Oekraïners. 
Deze vlag is ook een herkenningsteken voor onszelf: wij erkennen Oekraïne als volwaardige partner, een natie die gerespecteerd moet worden. 

Deze vlag is een symbool van vrede, een vrede die wij met alle middelen moeten verdedigen.

De vlag bestaat uit een blauwe en gele horizontale baan:
Onder de blauwe Oekraïense hemel liggen uitgestrekte graanvelden. 
–    Wij bidden dat de hemel weer blauw mag worden, zonder gevechtsvliegtuigen, een hemel waar geen wolken van brandende steden naar opstijgen.
–    Moge de aarde ongestoord graan voortbrengen, voor brood, brood dat mensen rond eenzelfde tafel als broeders en zusters samenbrengt. 

Daarom vragen wij Gods zegen over deze vlag, (+) dit is zegen over het volk, over hen die lijden, over hen die hun leven riskeren voor het leven van hun familie en medeburgers. 
Jezus, koning van vrede, kom met de kracht van uw Geest de mensen van Oekraïne sterken. 

Moge deze zegen een voorbode zijn van wapens die zwijgen, van harten die genezen, van geluk binnen de landsgrenzen van Oekraïne.  

Bron: Kerknet.be – Bisdom Gent

° Bekijk hieronder de reportage die AVS maakte