Patriarch Bartholomeüs: vasten en solidariteit gaan hand in hand

Ascese streeft naar het overwinnen van egocentrisme, schrijft de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs in zijn vastenboodschap.

In zijn boodschap voor de vastentijd benadrukt de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs de onlosmakelijke band tussen versterving en geleefde solidariteit. Ascese, schrijft hij, is niet gericht tegen ons lichaam, maar het wil onze hartstochten bestrijden. Ascese streeft naar het overwinnen van egocentrisme. 

Verwijzend naar de kerkvaders en de kerkelijke wijsheid door de eeuwen heen voegt hij eraan toe: Wat je geeft, wordt vermenigvuldigd; wat je voor jezelf houdt, gaat verloren. Daarom wekt het volgens hem weinig verbazing dat ascese en versterving van oudsher worden verbonden met solidariteit en het geven van aalmoezen. Die naastenliefde en filantropie bieden gelovigen de kans om eigenliefde en existentiële overvloed te overwinnen

De vastentijd in de orthodoxe Kerken is deze week begonnen. De orthodoxe Kerk viert Pasen dit jaar op 16 april. De voorbereidingstijd op Pasen duurt in de orthodoxe Kerken twee dagen langer dan in de katholieke Kerk. 

Bron: Orthodoxie / Pro Oriente / Kerknet.be