Paus aan jongeren: ‘In opstand komen tegen oorlog, is legitiem!’

Paus Franciscus houdt deelnemers van de EU-Jongerenconferentie in Praag het voorbeeld voor van Franz Jägerstätter, dienstweigeraar in Hitlers WO-II.

Als tijdelijk voorzitter van de Europese Unie houdt Tsjechië van 11 tot 13 juli een Jongerenconferentie. Duizenden jongeren en vertegenwoordigers van jeugdorganisaties uit de EU zijn er samen om na te denken en ideeën te delen over de toekomst van de unie. Paus Franciscus zond hen een boodschap met een sterke oproep: Wees niet bang om geweld af te wijzen nu om ons heen weer zinloze oorlogen woeden.

Als jonge Europeanen hebben jullie een belangrijke missie, schrijft de paus. Het is aan jullie om de wereld een nieuw gezicht van Europa te geven. Paus Franciscus

Hij moedigde hen aan te streven naar uitmuntendheid, in solidariteit met anderen en met respect voor het milieu. Daarvoor is een sobere levenshouding nodig, zodat iedereen in onze wereld een waardig bestaan kan leiden.

Gewetensbezwaar tegen ‘zinloze’ oorlog

Paus Franciscus had het verder over de zinloze oorlog in Oekraïne. Hij herinnerde eraan dat het verlangen naar een verenigd Europa in het verleden heeft geleid tot een decennialange periode van vrede.

Nu moeten wij ons allen inzetten om een einde te maken aan deze vreselijke oorlog, waarin zoals gewoonlijk een paar machtige mensen beslissen en duizenden jonge mensen de strijd in sturen en laten sterven.

In dit soort gevallen is het legitiem om in opstand te komen!

Zalige Franz Jägerstätter

De paus stelde Franz Jägerstätter tot voorbeeld, die onder het naziregime werd terechtgesteld omdat hij weigerde trouw te zweren aan Hitler en dienst te doen als soldaat. Zijn besluit lokte heftige destijds reacties uit van zijn gemeenschap, de burgemeester en zelfs leden van zijn familie.

Een priester probeerde het hem af te raden omwille van zijn gezin. Iedereen was tegen zijn koppige besluit, behalve zijn vrouw Franziska. Te allen prijze bleef ze aan de zijde van haar man staan. Ze steunde hem tot het einde toe. Franz Jägerstätter gaf niet toe aan omkoperij of foltering. Hij werd liever gedood dan zelf te doden, aldus de paus.  

Als alle te wapen geroepen jonge mannen hadden gedaan zoals hij, zou Hitler niet in staat zijn geweest zijn duivelse plannen uit te voeren. Paus Franciscus

Opvoeding is meer dan kennis

Met een verwijzing naar zijn brief Christus vivit stelde paus Franciscus de jongeren voor om verder te kijken dan het hier en nu, om te blijven zoeken naar de echte zin van je leven en om te werken aan een betere samenleving en wereld.

Mogen jullie generatief zijn; in staat zijn nieuwe ideeën te genereren, nieuwe visies op de wereld, op de economie, op de politiek, op het samenleven in de samenleving, maar vooral op nieuwe wegen die we samen kunnen bewandelen. En mogen jullie ook genereus zijn in het voortbrengen van nieuw leven, altijd en alleen als vrucht van de liefde!

Bron: Vatican News / Kerknet.be

Lees ook: Paus aan Oekraïense bisschoppen: ‘Blijf dicht bij uw kudde’

Praag