Paus Franciscus heeft Joe Biden gefeliciteerd

Paus Franciscus heeft Joe Biden gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege; het Vaticaan heeft het telefoongesprek niet bevestigd.

Paus Franciscus heeft donderdag 12 november VS-president elect Joe Biden gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege. Dat heeft het transitieteam van Biden gisteren bekendgemaakt. De directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, Matteo Bruni, heeft het telefonisch gesprek bevestigd. 

Biden bedankte de paus voor diens gelukwensen en zegen. Hijzelf loofde de paus voor het leiderschap dat hij toont in het bevorderen van vrede, verzoening en de gemeenschappelijke banden van de mensheid over de hele wereld, zegt Bidens staf in een persbericht. De president-elect sprak de wens uit om met de paus samen te werken op basis van een gedeeld geloof in de waardigheid en gelijkheid van de hele mensheid bij kwesties als de zorg voor de gemarginaliseerden en de armen, het aanpakken van de crisis van de klimaatverandering, en de opvang en integratie van immigranten en vluchtelingen in onze gemeenschappen.

Rozenkrans

Joseph R. Biden is pas de tweede verkozen katholiek voor het Amerikaanse presidentschap, na John F. Kennedy in 1960. In zijn campagne tegen president Donald Trump deed voormalig vicepresident Biden vaak een beroep op zijn Ierse katholieke wortels en beloofde hij de ziel van Amerika te herstellen na vier jaar bitterheid. Hij droeg ook regelmatig een rozenkrans die toebehoorde aan zijn overleden zoon Beau Biden.

In een tweet heeft Joe Biden de paus bedankt voor de felicitaties en zijn zegen. Officieel heeft ook het Vaticaan Biden nog niet gefeliciteerd met zijn overwinning, maar in alle Vaticaanse media wordt wel overal zijn overwinning in erkend.  

Waanzin

Paus Franciscus had een behoorlijk gespannen relatie met Donald Trump. Begin 2019 noemde hij Trumps project om een muur te bouwen op de grens tussen de VS en Mexico waanzin. Eerder in 2016 deed de paus veel stof opwaaien toen hij tijdens een bezoek aan Mexico zei dat iemand die denkt over het bouwen van muren in plaats van bruggen niet christelijk is. Trump reageerde toen: Voor een religieuze leider is het schandelijk om iemands geloof in twijfel te trekken

In principe wordt Joe Biden op 20 januari beëdigd als nieuwe president van de VS. Maar de president Trump weigert nog altijd zijn nederlaag te erkennen. Maar zelfs de resem rechtszaken die door zijn advocaten werden opgestart om verkiezingsuitslagen te betwisten kunnen aan zijn nederlaag vooralsnog niet veel veranderen.

Bron: Kerknet.be

Joe Biden had in 2016 een ontmoeting met paus Franciscus © Vatican Media