Paus Franciscus: “Medische zorg vraagt om medeleven, ethiek en tederheid”
Ter gelegenheid van het 800-jarig jubileum van de Università degli Studi di Napoli Federico II te Napels sprak paus Franciscus gisteren tot enkele medici van deze prestigieuze universiteit. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van medeleven, ethiek en zorg in de uitoefening van hun vak. Hij riep hen op om, naast het streven naar fysieke genezing, de gehele mens in het oog te houden en met tederheid en aandacht zorg te dragen.
“Excellentie, geachte rector, hooggeachte professoren,
dierbare zusters en broeders, goedemorgen!
Het is mij een genoegen u te begroeten bij een bijzondere gelegenheid die niet alleen uw eer benadrukt, maar ook uw verantwoordelijkheid vergroot: 800 jaar zijn verstreken sinds de oprichting van de Universiteit van Napels. Deze instelling draagt nog steeds de naam van Frederik II, de Zwabische keizer die het eerste studium generale in Napels oprichtte, en daarmee een van de oudste universiteiten ter wereld tot stand bracht. Napolitanen zijn talentvol!
Deze viering herinnert u als medici in het bijzonder aan de rijke klinische traditie die u hebt geërfd. Deze traditie wordt prachtig samengevat in het motto dat de wijsheid van de Griekse Hippocrates verbindt met het gezag van de Latijnse Scribonius: primum non nocere, secundum cavere, tertium sanare – ’ten eerste: niet schaden; ten tweede: zorg dragen; ten derde: genezen’. Een tijdloos programma!
Niet schaden: het lijkt misschien een vanzelfsprekend advies, maar het weerspiegelt een gezonde realiteitszin. Het betekent vooral: voeg geen schade of lijden toe aan wat de patiënt al ondergaat.
Zorg dragen: dit is bij uitstek een evangelische daad, zoals die van de barmhartige Samaritaan. Maar deze zorg moet plaatsvinden in de “stijl van God.” Wat is de stijl van God? Nabijheid, empathie en tederheid. Vergeet dit niet: God is nabij, meelevend en teder. Deze drie houdingen vormen altijd de stijl van God. Bovendien zorg je niet alleen voor een deel van de persoon, maar voor de mens in zijn geheel. Ik herinner me hoe ik, toen ik in de twintig was, een deel van mijn long verloor door ziekte. Ja, ik kreeg medicijnen, maar wat me echt kracht gaf, was de hand van de verpleegkundigen die mij na een injectie even vasthielden. Deze menselijke tederheid doet zoveel goed! Zorg dragen.
Genezen: hierin kunt u op Jezus lijken, die alle soorten ziekten en kwalen onder de mensen genas. Mag u vreugde vinden in het goede dat u doet voor wie lijdt (zie Catechismus van de Katholieke Kerk, nr. 1421).
Lieve vrienden, de klassieke wijsheid kent tegenwoordig een razendsnelle technologische ontwikkeling. Deze evolutie mag niet zonder ethisch kompas. Als men de menselijke waardigheid – die voor iedereen gelijk is! – uit het oog verliest, loopt de geneeskunde het risico zich te laten leiden door commerciële belangen of ideologische doeleinden, in plaats van zich te wijden aan het welzijn van het ongeboren leven, het lijdende leven en het behoeftige leven. Een arts is er om het kwaad te genezen: wees altijd zorgzaam! Geen enkel leven mag worden weggegooid. Blijf zorgzaam. ‘Deze patiënt zal het niet halen…” Begeleid hem of haar tot het einde.
Ik spoor u aan een wetenschap te blijven beoefenen die in dienst staat van de mens.
Ik dank u voor uw vakbekwaamheid en de toewijding waarmee u uw werk verricht: na 800 jaar blijft u een voorbeeld voor anderen!
Ik zegen u uit de grond van mijn hart.
En ik vraag u, vergeet niet voor mij te bidden.
Dank u wel.”
Bron: Vatician-news