Paus Franciscus pleit voor samenwerking en verdraagzaamheid

Tijdens een interreligieuze gebedsdienst in Nassiriya veroordeelde paus Franciscus alle geweld in naam van het geloof en riep op tot eenheid.

Paus Franciscus, die eerder op de dag in Najaf al de grootayatollah Ali al-Sistani had ontmoet, reisde daarna door naar Nassiriya en de ruïnes van de oeroude stad Ur voor een interreligieuze gebedsdienst. De viering met als thema: Een gebed voor de zonen en dochters van Abrahamwerd in de vlakte van de Bijbelse stad Ur opgedragen in aanwezigheid van Oosters-katholieke en islamitische geestelijken, afgevaardigden van de andere christelijke en islamitische minderheden en van de mandaeërs en de jezidi’s in Irak.

Bij de start van de bijeenkomst werd een fragment uit het oudtestamentische boek Genesis (hoofdstuk 12) en een fragment uit de 14de soera van de Koran, opgedragen aan Abraham (Ibrahim voor moslims), voorgelezen. Daarna kreeg de paus er de unieke kans om vlakbij de oude Mesopotamische stad Ur, waar volgens de overlevering Abraham, de aartsvader van het jodendom, het christendom en de islam vandaan kwam, op te roepen tot broederlijkheid, verstandhouding en samenwerking bij de heropbouw van het land. Daarbij herhaalde zijn krachtige afwijzing van geweld in naam van een godsdienst. Dat wij hier vandaag in de voetsporen van Abraham samen zijn, is een teken van zegen en hoop voor Irak, voor het Midden-Oosten en voor de hele wereld. Tegelijk drukte hij alle religieuze gemeenschappen in het land op het hart hun etnische en confessionele verschillen te overwinnen.

Het is aan ons mensen vandaag en vooral aan ons, gelovigen van elke religie, om de werktuigen van haat om te zetten in werktuigen van vrede. Paus Franciscus in de vlakte van Ur

Paus Franciscus herhaalde zijn pleidooi van de eerste dag tegen de productie en verspreiding van wapens en riep op om in de plaats daarvan voedsel voor iedereen te garanderen. Nog altijd te veel mensen ontbreekt het aan brood, medicijnen, onderwijs, recht en waardigheid. Daarna benadrukte hij dat vijandigheid, extremisme en geweld geen onderdeel mogen zijn van de ziel van iemand die zich gelovig noemt en riep gelovigen op om niet te zwijgen wanneer terrorisme religie misbruikt. Aansluitend vroeg de paus te bidden voor alle slachtoffers van het terrorisme. Wij bidden voor alle mensen die zoveel lijden hebben meegemaakt, voor al diegenen die nog altijd vermist en ontvoerd zijn, dat ze spoedig naar huis zullen terugkeren. Laten wij ook bidden opdat de gewetensvrijheid en de godsdienstvrijheid overal gerespecteerd en erkend worden.

Vrede vereist overwinnaar noch overwonnen, maar broeders en zusters die ondanks de misverstanden en wonden uit het verleden de weg bewandelen van conflict naar eenheid. Paus Franciscus

Een van de woningen in de eeuwenoude stad, die destijds in 1999, in het vooruitzicht van het bezoek van paus Joannes Paulus II werd gerestaureerd, wordt beschouwd als het huis van aartsvader Abraham. Die Bijbelse figuur was niet alleen de leidraad van de plechtigheid, maar stond ook centraal op het einde toen paus Franciscus een gebed uitsprak in het Arabisch – het Gebed van de kinderen van Abraham – dat de eregast uit Rome speciaal voor de gelegenheid had geschreven:

Open ons hart, maak ons ​​bereid elkaar te vergeven en maak ons ​​instrumenten van verzoening en vrede, bouwers van een rechtvaardiger en broederlijke samenleving.

Bron: Kerknet.be

Interreligieuze plechtigheid met de paus in Ur © Vatican Media