Paus Franciscus: ‘Wie in God gelooft, zegt nee tegen de oorlog!’

Paus Franciscus sprak religieuze leiders uit de hele wereld toe, onder wie grootimam Al-Tayeb van Al-Azhar en de oecumenische patriarch Bartholomeüs.

Paus Franciscus heeft de deelnemers aan het Bahrain Forum voor Dialoog: Oost en West voor menselijk Samenleven toegesproken. Hij noemde oorlog een belediging van God en vroeg met aandrang om geen steun te geven aan terroristische bewegingen. Hij riep op om de oorlog in Oekraïne te beëindigen en serieuze vredesonderhandelingen te beginnen. Na twee vreselijke wereldoorlogen en een koude oorlog die decennialang de wereld in spanning heeft gehouden, en terwijl overal rampzalige conflicten worden uitgevochten, bevindt de wereld zich opnieuw aan de rand van een fragiel evenwicht. De paus zei te hopen dat deze interreligieuze bijeenkomst een stimulans voor de religies kan zijn om zich te verenigen en elkaar te ontmoeten in de naam van God, wiens naam vrede is, om de geweldenaars die zijn naam misbruiken te veroordelen en te isoleren, en om terroristische bewegingen niet langer te steunen door de levering van geld, wapens en berichtgeving in de media. 

In de tuin van de mensheid wordt gespeeld met vuur, met raketten en bommen, met wapens die tranen en dood veroorzaken. Paus Franciscus

Wij zijn hier samen omdat wij van plan zijn op dezelfde zee te zeilen en de route van de ontmoeting te kiezen in plaats van die van de confrontatie. In een geglobaliseerde wereld komen wij alleen vooruit door samen te roeien, terwijl wie alleen zeilt op drift raakt. De paus verwees naar het document over menselijke broederlijkheid, dat hij in 2019 met de grootimam Ahmed al-Tayeb van Al-Azhar in Abu Dhabi heeft ondertekend, en onderstreepte dat gebed, onderwijs en actie een tegengif vormen tegen fundamentalisme en extremisme. 

Later volgde een ontmoeting met de Moslimraad van Ouderen en een interreligieuze bijeenkomst met een gebed voor vrede in de Onze-Lieve-Vrouw van Arabiëkathedraal. Die werd gebouwd in Awali, op een terrein van 9.000 vierkante meter, dat op 11 februari 2013 werd geschonken door koning Ahmad bin Isa Al Khalifa. De kathedraal werd op 9 december 2021 ingehuldigd door sjeik Abdullah bin Hamad Al Khalifa en is met 2.300 plaatsen de grootste katholieke kerk op het Arabische schiereiland. 

Zaaier van vrede

Paus Franciscus benadrukte al vlak na zijn aankomst in zijn toespraak in het koninklijke paleis de noodzaak van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en deed een oproep om de grondrechten in Bahrein, zoals de vrijheid van geweten en eredienst blijvend in de praktijk te brengen. De toespraak werd bijgewoond door leden van de koninklijke familie, diplomaten en vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld. 

De paus vertelde de aanwezigen dat hij als een christen, mens en pelgrim van de vrede naar het land is gekomen, om een nieuwe stap te zetten op het pad van de vriendschap. Hij herinnerde aan de bijdrage van de vele migranten tot de opmerkelijke economische ontwikkeling van Bahrein. Aansluitend vroeg hij om zich samen in te zetten voor de vrede, vooral in Jemen dat wordt verscheurd door een vergeten oorlog. Laten wij ingaan tegen de logica van wapens en stappen zetten in de tegenovergestelde richting en enorme militaire uitgaven omzetten in investeringen om honger, gebrek aan gezondheidszorg en gebrek aan onderwijs te bestrijden.

Bron: VIS / I.Media / Kerknet.be

Lees ook: Paus in Bahrein: ‘Grote vrede is resultaat van vele kleine vredes’