Paus in kerstboodschap: Jezus schenkt ons hoop en vrede

Franciscus vroeg op kerstavond om ook in de meest barre tijden op God te blijven vertrouwen

Paus Franciscus sprak op Kerstdag zijn traditionele kerstboodschap uit, waarin hij beklemtoonde dat Jezus vrede en hoop brengt in een wereld die is uitgeput door oorlogen en pandemieën. Franciscus herhaalde de oproep dat vaccins voor iedereen beschikbaar moeten zijn, vooral voor de meest kwetsbaren. Hij had ook bijzondere aandacht voor de gezinnen die vandaag de dag niet herenigd kunnen worden vanwege de gezondheidscrisis. Op dit historische moment, gekenmerkt door de ecologische crisis en door ernstige economische en sociale onevenwichtigheden, verergerd door de pandemie van het coronavirus, hebben we broederschap meer dan ooit nodig. En God biedt het ons aan door ons zijn Zoon Jezus te geven.

In zijn Urbi et orbizegen in de Aula der Zegeningen, sprak hij zijn solidariteit uit met de bevolking in Syrië, Irak en vroeg om te bidden voor het herstel van de vrede in Libië en Zuid-Soedan. Hij vroeg ook bijzondere aandacht voor het lot van Jezidi en Rohingya in Myanmar, een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Kerstnachtmis

Franciscus was op kerstavond, twee uur vroeger dan gewoonlijk, voorgegaan tijdens de kerstnachtmis. Daardoor was de eucharistie met een honderdvijftigtal gelovigen onder wie vele vrouwelijke religieuzen al gedaan nog voordat de avondklok van 22 uur in Italië van kracht werd. In zijn preek benadrukte hij dat Christus, die geboren werd in Bethlehem, werd gezonden om alle mensen van goede wil van het kwaad en van de dood te verlossen. Dat moet ons ook tijdens deze periode van de pandemie en te midden van de andere crises in de wereld troost bieden. Vandaag zegt God tegen ieder van ons dat wij een wonder zijn. God kwam ter wereld zoals een kind ter wereld komt: zwak en fragiel, zodat we onze tekortkomingen met tederheid kunnen accepteren.

4.000 coronatestkits voor daklozen

Momenteel gaat Italië net als de meeste andere Europese landen gebukt onder een tweede coronagolf. Paus Franciscus schonk daarom vlak voor Kerstmis ook 4.000 coronatestkits aan de stad Rome voor gebruik bij daklozen. Die kits zijn afkomstig uit Slovenië, waar ook de kerstboom op het Sint-Pietersplein vandaan komt. Begin van de week raakte bekend dat ook twee nauwe medewerkers van de paus met het coronavirus besmet zijn geraakt. Kardinaal Konrad Krajewski, die als pauselijke aalmoezenier voor de armen verantwoordelijk is voor het beheer van de goede werken van de paus, werd maandag in het Gemelli-ziekenhuis opgenomen. Kardinaal Giuseppe Bertello, de gouverneur van Vaticaanstad, zit in thuisisolatie.

Bron: Kerknet.be

De paus vierde de kerstnachtmis met een honderdvijftigtal gelovigen © Vatican Media