Paus kondigt ‘Actiejaar voor het Gezin’ aan

Paus Franciscus kondigde op het feest van de H. Familie een jaar aan waarin de reflectie op de exhortatie Amoris laetitia uit 2016 centraal staat.

Paus Franciscus heeft vorige zondag, op het feest van de Heilige Familie, een themajaar aangekondigd dat gewijd is aan herontdekking van de Heilige Familie als ideaal van de echtelijke en de gezinsliefde. Het wordt tegelijk een uitstekende gelegenheid om onder impuls van het Dicasterie voor voor de Leken, het Gezin en het Leven de inhoud van de postsynodale apostolische exhortatie Amoris laetitia te verdiepen. Dit document bevat de pauselijke conclusies van de buitengewone (in 2014) en de gewone (in 2015) assemblee van de Bisschoppensynode over huwelijk en gezin en werd gepubliceerd op 19 maart 2016. Famiglia Amoris Laetitiahet Gezin Amoris Laetitia-jaar, zal niet toevallig worden geopend op 19 maart 2021, op de kop af vijf jaar de publicatie van de exhortatie, maar ook het hoogfeest van de Sint-Jozef, bruidegom van de Heilige Maagd Maria. Het themajaar zal feestelijk worden afgerond in juni 2022 tijdens de 10de editie van de Wereldgezinsontmoetingsdagen in Rome. Dit bijzondere jaar moet de inhoud van Amoris laetitia bijvoorbeeld door concrete suggesties en pastorale richtlijnen verdiepen.

De familie van Nazareth is het model waarin alle gezinnen in de hele wereld inspiratie en een veilig referentiepunt kunnen vinden, onderstreeepte de paus gisterenmiddag. In dat gezin vinden wij de spirituele kracht om ons open te stellen voor de buitenwereld, om ons ten dienste te stellen van onze broeders en zusters en om mee te bouwen aan een nieuwe en betere wereld.

In zijn angelustoespraak zondagmiddag had de paus het over de waardigheid van het gezin. Het toonbeeld van een gezond gezinsleven is de kleine gemeenschap van Jezus, Maria en Jozef. Van hen leren we bidden, genegenheid, vergeving, tederheid en trouw aan de wil van God, zei de paus. Hij herhaalde zijn gebruikelijke advies voor een harmonieus gezinsleven. Drie woorden zijn daarbij belangrijk: permesso, grazie, scusa. Voordat je iets doet, vraag je toestemming (permesso) aan je medegezinsleden. Vergeet elkaar niet te bedanken; zeg ‘dankjewel’ (grazie). Dankbaarheid is het bloed van de nobele ziel, onderstreepte de paus. Het moeilijkste is echter om sorry (scusa) te zeggen. 

We zijn menselijk, we zijn zwak, en we hebben allemaal ervaring met ruzie in het gezin. Ik zal je één ding zeggen: als we in het gezin vechten, laten we de dag dan niet eindigen zonder vrede te sluiten, zei de paus. Voordat je de dag beëindigt, sluit vrede! En weet je waarom? Omdat de koude oorlog de volgende dag zo gevaarlijk is.

Bron: KNA / Vaticannews.va /kro-ncrv.nl / katholieknieuws / Kerknet.be

Paus Franciscus tijdens het angelus van zondag © Vatican Media