Paus nodigt jongeren uit naar WJD: ‘Wees geen bankzitters’

Paus Franciscus nodigt de jongeren uit om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon, de belangrijkste bijeenkomst van katholieke jongeren.

Paus Franciscus heeft het voorwoord geschreven van Um Longo Caminho até Lisboa (Een lange reis naar Lissabon), een boek over de Wereldjongerendagen (WJD). Die vinden deze zomer in Lissabon plaats.

De paus schrijft onder meer over zijn herinneringen aan zijn eerste WJD van tien jaar geleden in Rio de Janeiro en die zijn blijkbaar nog altijd erg levendig.

Het overweldigende enthousiasme van de jongeren met vlaggen, hoeden, T-shirts of de slok maté tijdens de eerste internationale reis van mijn pontificaat ter gelegenheid van de Wereldjongerendagen schonken mij een onvergetelijke ervaring. Hij brengt ook hulde aan zijn voorganger paus Johannes Paulus II, die aan de oorsprong staat van de WJD en zo telkens opnieuw een onvergetelijke ervaring schenkt aan de deelnemende jongeren.  

De zogenaamde digitaal geletterden, de kinderen van onze tijd, dreigen zichzelf elke dag te isoleren en een groot deel van hun bestaan in een virtuele omgeving door te brengen. Daar dreigen zij ten prooi te vallen aan een agressieve markt die valse behoeften opwekt. De coronapandemie en de ervaring met de lockdowns hebben die risico’s nog versterkt. Het huis verlaten, met reisgenoten op reis vertrekken, de sterke ervaringen van luisteren en bidden beleven in combinatie met momenten van feest, en dit samen doen, maakt deze momenten waardevol voor ieders leven.

De Paus nodigt de jongeren uit om niet vanop het balkon te blijven toekijken hoe het leven voorbijgaat, en ze als toeschouwers alleen maar toekijken:

Wees geen bankzitters! Jong zijn is dromen en open staan voor de wereld. Het is het ontdekken van wat echt de moeite waard is in het leven. 

Het betekent openheid voor intense en echte relaties en toewijding met en voor anderen.

Bron: Vaticannews.va / Kerknet.be