Paus roept op tot paasbestand in Oekraïne

De paus heeft zondag een krachtige oproep gelanceerd voor een staakt-het-vuren in Oekraïne om ‘het welzijn van het volk te laten zegevieren’.

Tijdens de palmzondagviering op het Sint-Pietersplein heeft paus Franciscus opgeroepen een einde te maken aan een oorlog waarvan het einde niet in zicht is, een oorlog die elke dag voor onze ogen afschuwelijke bloedbaden en gruwelijke wreedheden aanricht tegen weerloze burgers.

We zitten in de dagen die voorafgaan aan Pasen, sprak de paus. We bereiden ons voor om de overwinning van de Heer Jezus Christus op zonde en dood te vieren. Over zonde en dood, niet over iemand en tegen iemand anders. Maar vandaag is er oorlog. Waarom willen mensen op deze manier winnen, op de manier van de wereld? Op die manier kan je alleen verliezen.

Menselijke logica

De paus onderstreepte dat voor God niets onmogelijk is en herinnerde aan Christus’ overwinning op de menselijke logica: Waarom laat je Hem niet winnen? Christus droeg het kruis om ons te bevrijden van de heerschappij van het kwaad. Hij stierf opdat leven, liefde en vrede zouden heersen.

Paasbestand

Paus Franciscus herhaalde zijn oproep om het welzijn van het volk te laten zegevieren: Leg de wapens neer! Er moet een paasbestand worden ingesteld. Niet om de wapens opnieuw te laden en de gevechten te hervatten – neen! – een bestand om tot vrede te komen, door echte onderhandelingen, waarbij men zelfs bereid is enkele offers te brengen voor het welzijn van het volk.

Met zijn woorden daagde de paus de hele wereld uit:

Wat voor een overwinning is dat, die een vlag plant op een hoop puin?

Bron: Kerknet.be