Paus tot jongeren: ‘Trek je niet terug uit het leven, blijf dromen!’
Tijdens een toespraak tot leden van de Italiaanse Jeugdraad spoorde paus Franciscus jongeren aan om getuigen van hoop te zijn en actief bij te dragen aan verandering in de samenleving. Hij moedigde hen aan om solidariteit te tonen en een stem te geven aan zij die niet gehoord worden.
Blijf dromen en houd de hoop levend
“Trek je niet terug uit het leven en laat niemand je hoop afnemen, want hoop stelt nooit teleur!” Met deze krachtige oproep sprak paus Franciscus zaterdag, 9 november, een delegatie van de Italiaanse Jeugdraad toe, een adviesorgaan dat jongeren vertegenwoordigt in dialoog met publieke instellingen.
De ontmoeting vond plaats in de Consistoriezaal ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Raad. De paus benadrukte het belang van hoop, het centrale thema van het Jubeljaar 2025, als een essentiële houding voor jongeren en een motor van sociale betrokkenheid en verandering.
Uit een recent onderzoek blijkt dat hoop de innerlijke houding is waarmee Italiaanse jongeren zich vandaag het meest identificeren. Paus Franciscus riep hen daarom op “ambachtslieden van hoop” te zijn, omdat zij – in tegenstelling tot veel ontmoedigde mensen – in staat zijn te dromen en met vertrouwen naar de toekomst te kijken.
Maak verbinding en laat van je horen
De paus moedigde de Jeugdraad aan om jongeren te betrekken bij maatschappelijke kwesties door verbinding te zoeken met andere verenigingen die solidariteit en inclusie nastreven. Hij spoorde hen aan om “lawaai te maken” voor mensen zonder stem en degenen die uitgesloten worden in de samenleving.
“Bouw netwerken om te dromen en verlies nooit die gave,” benadrukte hij.
Hij erkende dat dit geen gemakkelijke opgave is, gezien de vele uitdagingen waarmee jongeren tegenwoordig te maken hebben, zoals werkloosheid, gezinsproblemen, onderwijs, milieukwesties en de risico’s van nieuwe technologieën. Deze problemen leiden vaak tot geweld en een zorgwekkende toename van zelfdodingen onder jongeren.
Om deze uitdagingen aan te pakken, herhaalde paus Franciscus zijn oproep voor een educatief verbond, waarbij mensen samenkomen om de menselijke waardigheid centraal te stellen en nieuwe energie te steken in de vorming van jongeren die de gemeenschap zullen dienen.
Wees getuigen van de schoonheid van het leven
De paus riep jongeren op om getuigen te zijn van “de schoonheid van het leven” die te vinden is in liefde, belangeloze inzet en sociale solidariteit. “Deze schoonheid ontdekken en zichtbaar maken, legt de basis voor een cultuur van solidariteit en ontmoeting.”
“Jullie belangeloze inzet voor waarheid, vrijheid, gerechtigheid, vrede, gezin en politiek is de mooiste en meest noodzakelijke bijdrage die jullie kunnen leveren aan de samenleving,” zei hij.
Zorg voor kinderen en ouderen
Paus Franciscus spoorde de jongeren ook aan om aandacht en zorg te hebben voor kinderen en ouderen, twee groepen die vaak worden vergeten. “Kinderen groeien op zonder tederheid, en ouderen worden achtergelaten in woonzorgcentra om daar te sterven. Dit moet veranderen: speel met kinderen en toon genegenheid voor ouderen. Dat zal je jeugd vruchtbaar maken.”
Hoop vindt haar oorsprong in Gods liefde
De paus herinnerde de jongeren eraan dat de ware bron van hoop ligt in Gods liefde voor ieder van ons en in de ontmoeting met Jezus. Hij benadrukte dat het gaat om een ontmoeting met een Persoon, en niet slechts om een ethische keuze of een verheven idee: “Zo’n ontmoeting opent een nieuwe horizon voor het christelijke leven.”
“Het kwaad, pessimisme en scepticisme zullen nooit het laatste woord hebben.”
Wees niet bang
Op basis van deze zekerheid riep de paus jongeren op om niet bang te zijn voor de uitdagingen en moeilijkheden in het leven. “Wees niet bang om conflicten aan te gaan,” zei hij, “want conflicten helpen ons groeien.” Hij benadrukte dat deze met hulp van anderen – en van boven – kunnen worden overwonnen door te luisteren en verder te kijken dan eigenbelang.
“Het streven om conflicten te overstijgen, toont dat we gericht zijn op een hoger doel en ons onttrekken aan het drijfzand van sociale vijandigheid.”
Tot besluit vertrouwde paus Franciscus de aanwezigen toe aan de zalige Pier Giorgio Frassati en nodigde hen uit om zich te laten inspireren door diens moed en vreugde in het getuigen van het Evangelie.
Bron: Vatican-news