Paus wijdt Rusland en Oekraïne toe aan Maria

Met zijn initiatief wil paus Franciscus een belangrijk gebaar stellen en beide volkeren verenigen.

Op vrijdag 25 maart 2022, om 17.00 uur in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, zal paus Franciscus Rusland en Oekraïne tijdens een boetedienst toewijden aan het Onbevlekte Hart van Maria. Dezelfde dag wordt die toewijding tegelijk in Fátima (Portugal) uitgevoerd door kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke hoofdaalmoezenier en gezant van de paus. 

Paus Franciscus wil met zijn initiatief een sterk spiritueel gebaar stellen en tegelijk beide landen en hun burgers verenigen door de gemeenschappelijke toewijding aan Maria. De toewijding van Rusland aan het Onbevlekte Hart van Maria gebeurt ook tegen de achtergrond van de drie geheimen die de Maagd van Fatima toevertrouwde aan de herderskinderen en zieners Jacinta en Francisco Marto en Lucia dos Santos . 

In het tweede geheim werd een oorlog beschreven die verschrikkelijker zou zijn dan de Eerste Wereldoorlog. Daarin vraagt Maria om Rusland toe te wijden aan haar Onbevlekte Hart om te voorkomen dat het land zijn dwalingen over de hele wereld zou verspreiden door landen te vernietigen. Als mijn verzoeken worden ingewilligd, sprak de Moeder Gods, zal Rusland zich bekeren en zal er vrede zijn. De profetie stimuleerde paus Pius XII om de wereld op 8 december 1942 – te midden van de Tweede Wereldoorlog – toe te wijden aan het Onbevlekte Hart van Maria. Hij zou die toewijding tien jaar later, op 7 juli 1952, in een apostolische brief  herhalen, dit keer met de expliciete vermelding van alle volkeren van Rusland.

Rusland wijst bemiddeling van het Vaticaan af

Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Helige Stoel, heeft tegenover Italiaanse media bevestigd dat Rusland de bemiddeling van het Vaticaan heeft afgewezen. Hij beschouwt dit echter niet als een drama: Het aanbod van paus Franciscus blijft geldig. Wij hebben nog geen enkel signaal ontvangen dat Rusland bereid is om de bemiddelingsrol van Rome te aanvaarden in gesprekken over het beëindigen van de oorlog. Maar het belangrijkste is dat er op welke manier dan ook een einde komt aan alle ellende die daar wordt veroorzaakt. Ook in Rusland is er een beweging voor vrede. Dat is een belangrijk teken van hoop. 

Staatssecretaris Parolin voegde eraan toe dat de Russische bombardementen op onschuldige burgers en het scheppen van humanitaire corridors de belangrijkste zorg zijn en blijven van paus Franciscus. En hij besloot: Wij zijn allemaal gekwetst en verbijsterd door deze zinloze oorlog.

Bron: Kerknet.be

Gelovigen in Fatima © Fatima