Pinksternoveen – dag 9

zaterdag 18 mei 2024Gebed om zelfbeheersing

Bij Paulus aan de Galaten lezen we: ‘Laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten.’ 
(Gal 5, 16)

Zelfbeheersing heeft te maken met jezelf in toom houden wat betreft begeerten van allerlei slag die je wegtrekken van de liefde, die je verwijderen van God. Ach, op een of andere manier vechten we diep in onszelf allen dagelijks die kleine oorlogjes uit.
We kunnen deze strijd aangaan vanuit een soort eigen krachtpatserij, de wapens opnemend tegen al die demonen die ons verwijderen van God. Maar op deze wijze proberen we onszelf te redden.
Paulus wijst ons een andere weg: ‘Laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten.’ De heilige Geest zal ons inderdaad wenden naar Christus. Hij zal onze verlangens neigen naar Hem die ons in zich zal opnemen om deelgenoot te worden aan zijn zuivere liefde. Christus zal ons de genade verlenen hierin te mogen en te kunnen groeien.
Laat we stoppen met onszelf te willen redden, maar laten we het roer uit handen geven, en wel aan de heilige Geest. Moge zijn gloed ons ten diepste genezen, opdat we Gods liefde mogen worden; in Christus.

Laten we bidden

Kom heilige Geest,
vervul ons met uw gloed,
opdat we beheerst door het leven mogen gaan.
Doe ons verlangen naar Christus,
neig ons in Hem,
opdat onze liefde zuiver moge zijn;
naar God en medemens.
Kom heilige Geest. 
Amen.

Naar de gebeden van de voorbije dagen