Religie uit taboesfeer aan UGent: ‘Alles moet bespreekbaar zijn’

Religie staat in het brandpunt van de actualiteit maar erover spreken is moeilijk. Kunnen dialoogtafels aan de Universiteit Gent het taboe doorbreken?

Vorige zomer las rector Rik Van de Walle de hele Bijbel door en raadde al zijn volgers op Facebook aan hetzelfde te doen. In een interview met Kerknet zei hij toen: Wat kun je van de wereld en de actualiteit begrijpen als je geen minimale notie hebt van religieuze verhalen? Heel wat conflicten hebben religieuze aspecten. En op de vraag of er aan de Universiteit Gent plaats was voor religie en levensbeschouwing, antwoordde hij positief en voegde er een concreet idee aan toe:

We zouden, bijvoorbeeld, een forum kunnen organiseren waar mensen vrijuit over hun levensbeschouwing kunnen vertellen. Niet zozeer in een debatvorm waar je tegenstellingen opzoekt, maar wel informatief. Met als essentiële bedoeling te spreken én te luisteren, en elkaar te verrijken.

En zie, een jaar later zijn we opnieuw uitgenodigd bij de rector. Samen met opdrachthouder Diversiteit Khalid Benhaddou schenkt hij Kerknet een primeur weg: het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog staat in de startblokken.

Lees verder op Kerknet.be