Samenlevingsopbouw in het armste land ter wereld: ‘We moeten ons lot in eigen handen nemen’

De organisatie OAP doet aan opbouwwerk in Burundi, het armste land ter wereld. Uitdagend? Zeker. Onmogelijk? Dat niet. “Zelfs in een context van extreme armoede kan je met de juiste aanpak duurzame verbetering realiseren.”

Bijna dertig jaar al zet de Burundese non-profit OAP allerlei acties op poten om de levensomstandigheden van de mensen in de landelijke gebieden rond de hoofdstad Bujumbura te verbeteren.

‘Organisation d’appui à l’auto-promotion’ heet de organisatie voluit, wat zoveel betekent als ‘Organisatie voor de ondersteuning van de zelfbevordering’. Dat zegt al veel over hun strategie: mensen een duwtje in de rug geven zodat ze zelf hun eigen situatie duurzaam kunnen verbeteren.

En die situatie is voor de meeste mensen in de voormalige Belgische kolonie precair. Volgens de Wereldbank is Burundi het armste land ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid 60 jaar geleden kende het land meerdere periodes van burgeroorlog, hevige onrust en politieke crisis.

Toch blijft OAP, ook in crisistijden, altijd verder werken. Want moeilijke omstandigheden zijn geen reden om de acties te staken. Het daagt de organisatie alleen uit om haar aanpak aan te passen aan die omstandigheden.

Lees verder op Sociaal.net

“Onze vrijwilligers zijn heel gemotiveerde mensen. Ze willen dat de lokale leefomstandigheden verbeteren en zijn bereid om zich daarvoor in te zetten.” Foto: Pexels