Sant’Egidio verwacht 2500 gasten voor vredesontmoeting in Berlijn
Ook de Duitse president en tal van bisschoppen van de wereldkerk hebben hun aanwezigheid toegezegd.
Volgens de Sint-Egidiusgemeenschap worden van 10 tot 12 september ruim 2.500 deelnemers verwacht voor de internationale vredesontmoeting van de gemeenschap in Berlijn, die zal plaatsvinden onder het motto ‘Durf vrede te sluiten. Religies en culturen in dialoog’. Volgens Sant’Egidio hebben inmiddels onder meer al de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Olaf Scholz (SPD), de grootsjeik en imam van de Al-Azharmoskee in Caïro, Ahmed Al-Tayyeb, en de Israëlische opperrabbijn David Lau, hun aanwezigheid toegezegd.
De gemeenschap meldt dat de katholieke scholen in Berlijn tijdens de periode van de interreligieuze bijeenkomst gesloten blijven, om studenten de kans te geven om het evenement bij te wonen. Sant’Egidio reageert blij en dankbaar omdat de federale overheid een bedrag van 800.000 euro heeft vrijgemaakt voor de organisatie van de manifestatie.
Volgens de voorzitter van de gemeenschap, Marco Impagliazzo, is Sant’Egidio momenteel actief in zeventig landen: In veel van deze landen is er oorlog. Wij ervaren er echt dat oorlog de vader is van alle armoede. Impagliazzo bemerkt dat de islam na de dodelijke aanslagen van 11 september 2001 gepercipieerd werd als een religie van geweld. Maar dankzij de inspanningen van vele islamitische leiders kon de islam met dat beeld breken en zijn er belangrijke stappen gezet op weg naar vrede. Als er geen bijeenkomsten zijn zoals onze vredesbijeenkomst, dan zou je ze moeten uitvinden. Religies konden dankzij dit initiatief duidelijk afstand nemen van geweld. Dat is wellicht de belangrijkste vrucht van deze interreligieuze vredesontmoetingen.
De katholieke aartsbisschop van Berlijn, Heiner Koch, is heel dankbaar voor de komst van de vredesontmoeting van Sant’Egidio naar Berlijn. Samenlevingen kunnen zich niet vreedzaam ontwikkelen en staten en volkeren kunnen niet harmonisch samenleven als religies het algemeen welzijn niet nastreven, ook van andere religies en ongelovigen, buren en vreemdelingen aan beide zijden van de staatsgrenzen. Religie kan zowel een deel van de oplossing als een deel van het probleem en oorzaak en katalysator van gewelddadige conflicten zijn. Wij moeten ernaar streven dat religie een belangrijke vormende kracht voor vrede is.
Bron: Sant’Egidio