Taizé organiseert oecumenische ontmoeting in Turijn

De Taizé-bijeenkomst blijft een fantastische kans voor jongeren om vriendschappen met andere Europese jongeren aan te knopen.

Op initiatief van de oecumenische gemeenschap van Taizé komen van 7 tot 10 juli 2022 opnieuw honderden jongeren uit heel Europa samen in de Noord-Italiaanse stad Turijn. De bijeenkomst is eigenlijk het tweede luik van de 44ste Pelgrimage van Vertrouwen, die de jongeren in december 2021 omwille van corona al eens digitaal samenbracht. 

De laatste volwaardige Pelgrimage van Vertrouwen van de gemeenschap van Taizé vond rond de jaarwisseling van 2019 plaats in de Poolse stad Wroclaw. Daarna was het de bedoeling om een jaar later, eind 2020, een volgende bijeenkomst te houden in Turijn. Maar de coronapandemie zorgde er toen voor dat de bijeenkomst van de Europese jongeren niet kon plaatsvinden. De pelgrimage werd toen uitgesteld tot december 2021. Maar opnieuw strooide corona roet in het eten, ondanks het feit dat zich al 5.000 jongeren hadden geregistreerd. In overleg met de gemeenschap van Taizé besloten de plaatselijke organisatoren toen tot de opsplitsing, met dus deze herkansing in het begin van juli.

Volgens emeritus aartsbisschop Cesare Nosiglia van Turijn zal er bij de nieuwe ontmoeting een vrijwel identiek schema gevolgd worden. Momenteel hebben zich al bijna duizend jongeren aangemeld, onder meer een 200-tal uit Piemonte en 600 à 700 jongeren van elders. Net als bij de eerdere ontmoetingen worden ze gehuisvest in gezinnen en parochies in de regio. Overdag ontmoeten zij elkaar met een programma dat opgebouwd is rond gebed, uitwisseling en workshops.

Bron: Kipa-Apic / Taize / Kerknet.be