‘Urbi et Orbi’ in het teken van oorlog en vrede

De traditionele ‘Urbi et orbi’ (voor de stad en de wereld)-zegen van paus Franciscus stond volledig in het teken van oorlog en vrede.

Paus Franciscus ging gisteren voor in de paasviering op het Sint-Pietersplein. Na afloop sprak hij vanaf de centrale loggia van de façade van de Sint-Pietersbasiliek zijn traditionele paasboodschap uit. Die stond nagenoeg geheel in het teken van oorlog en vrede.

Paus Franciscus bad de Verrezen Christus om een einde van de oorlog in Europa en in andere delen van de wereld. Hij riep op tot een radicale keuze voor de vrede. Laten we ophouden onze spierballen te rollen terwijl mensen lijden. Laten we alstublieft niet gewoon worden aan oorlog; laten we ons allemaal inzetten voor vrede, vanaf ons balkon en in de straten! Laat hen die verantwoordelijk zijn voor de naties luisteren naar de roep van het volk om vrede.

Slachtoffers in Oekraïne en zovele andere landen

In mijn hart draag ik alle Oekraïense slachtoffers, de miljoenen vluchtelingen en binnenlandse ontheemden, de uiteengerukte gezinnen, de alleen gelaten ouderen, de gebroken levens en de met de grond gelijkgemaakte steden, sprak de paus. Hij somde vervolgens andere brandhaarden in de wereld: het Midden-Oosten, Libië, Jemen, Myanmar, Afghanistan, de Sahel, Ethiopië en de DR Congo. Hij bad ook voor Latijns-Amerika met al haar sociale ellende en voor de inheemse volken van Canada.

Lees de integrale tekst (in het Nederlands, een vertaling van kro-ncrv.nl) van de paasboodschap van de paus

Bekijk kort filmfragment van het ‘Urbi et orbi’ 2022