Vakantie: tijd hebben, en nemen, om te verwijlen bij het Woord

Woorden van paus Franciscus over de mogelijkheid tijdens de vakantieperiode meer tijd te nemen om te verwijlen bij het Woord.

Broeders en zusters,
laten we deze vakantietijd gebruiken om stil te staan en naar Jezus te luisteren. Het is vandaag de dag steeds moeilijker om vrije momenten te vinden om te mediteren. Voor veel mensen is het werkritme hectisch en vermoeiend. De zomerperiode kan een waardevol moment zijn om het Evangelie te openen en het langzaam te lezen, zonder haast.

Lees elke dag een kleine passage uit het Evangelie. Dat doet je binnengaan in Jezus’ dynamiek. Dat we ons door het lezen van die bladzijden mogen afvragen hoe ons leven ervoor staat. Is mijn leven in lijn met wat Jezus zegt of bepaald niet?

Laten we ons in het bijzonder afvragen: als ik begin aan de dag, stort ik me dan meteen op alles wat me te doen staat, of zoek ik eerst inspiratie bij Gods Woord? Soms beginnen we onze dagen op de automatische piloot, door als kippen zonder kop allerlei dingen te gaan doen. Nee, we moeten onze dag beginnen door allereerst naar de Heer te kijken, zijn Woord erbij te nemen. Het kan kort zijn, maar laat het een inspiratie zijn voor je dag.

Als we ’s ochtends het huis uit gaan met een woord van Jezus in onze gedachten, dan zal de dag ongetwijfeld een toon krijgen die gekenmerkt wordt door dat woord. Een woord dat de macht heeft om ons handelen te richten naar wat de Heer wil.

Paus Franciscus bij de 16e zondag door het jaar, waar de evangeliepassage van Maria en Martha werd gelezen