Vaticaan: ‘Mens moet voorrang hebben op de economie’

Stefano Zamagni, de voorzitter van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen, kondigt een conferentie aan over medische ontwikkelingen.

De Italiaanse econoom Stefano Zamagni, voorzitter van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen, onderstreept dat de politiek voorrang moet hebben op de economie.

Winst is ondergeschikt aan mensenlevens

In een interview afgelopen weekend met Radio Vaticaan uitte Zamagni kritiek op het feit dat vijf grote farmaceutische bedrijven een quasimonopolie hebben over de coronavaccins en beletten dat andere bedrijven dergelijke goedgekeurde vaccins produceren. Niemand ontkent dat bedrijven beloond moeten worden en een redelijke winst moeten maken met hun uitvindingen. Maar gezien de vele mensenlevens die er wereldwijd op het spel staan, moet het publieke belang voorrang hebben op het privaatrecht.

Beschikbaarheid vaccins

Zamagni steunt de oproepen van paus Franciscus en de Heilige Stoel met betrekking tot de patenten voor vaccinproductie, omdat ook de bevolking van de arme landen over die vaccins zou kunnen beschikken. De Italiaanse econoom kondigde nog een onlineconferentie aan over de gevolgen van de huidige medische ontwikkelingen. Daaraan nemen ook de Amerikaanse infectiewetenschapper Anthony Fauci en de hoofden van de vaccinbedrijven Pfizer en ModernaAlbert Bourla en Stephane Bancel, deel.

Bron: Vaticannews.va / Kerknet.be

De econoom Stefano Zamagni © Vatican Media