Verontwaardiging over dood van 57 drenkelingen voor Libische kust

Europa moet een humanitair initiatief nemen voor de vluchtelingen op de Middellandse Zee, zegt de Vluchtelingendienst van de Jezuïeten (JRS).

De Vluchtelingendienst van de Jezuïeten (JRS) reageert met grote verontwaardiging op de dood van 57 vluchtelingen, nadat alweer een boot met migranten kapseisde voor de Libische kust. De boot was zondag vertrokken vanuit de westelijke Libische stad Chums.

De immobiliteit en onverschilligheid van de regeringen en de EU is onduldbaar, gezien het toenemend aantal verdronken migranten, reageert Camillo Ripamonti van JRS in Rome. Er moet een onmiddellijke zoek- en reddingsmissie komen met uitsluitend humanitaire doelen in de Middellandse Zee. Financiering voor Libië moet gekoppeld worden aan legale en veilige migratie.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er sinds het begin van het jaar 1.113 migranten verdronken of verdwenen op de Middellandse Zee. Dat is 2,5 keer zoveel als in dezelfde periode van het voorgaande jaar. 920 migranten overleden tijdens de overtocht van de Middellandse Zee naar Italië of Malta.

° Bron: Kathpress.at / Kerknet.be