Vorm en bron

Staar je niet blind op de buitenkant. Alles wat vorm heeft zal vergaan. Maar elke vorm heeft ook een bron. “Delf de bron op. In de ander, in jezelf”, zegt Marga Haas. Maar dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Meestal is er een crisis voor nodig. 

Een van de leerlingen van Jezus laat zich imponeren door de gebouwen waar ze langskomen. “Wat een enorme stenen en wat een grote gebouwen!” Jezus laat zich niet meeslepen. “Wees er maar zeker van dat geen enkele steen op de andere zal blijven; alles zal worden afgebroken.”

Als er iets is waar Jezus tegen van leer trekt, is het hypocrisie. Het ophouden van schijn. Iedereen heeft een voorgevel, een buitenkant, een beeld van zichzelf. Maar wie zich blindstaart op die buitenkant, wie het zelfbeeld dat hij heeft koestert, die ziet niet wie hij ten diepste is. Want daarvoor moet je niet het gebouw bewonderen, maar er binnengaan en in het verborgene ontdekken wat daar te zien is. En dat is, in de woorden van de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart, dat jij een goddelijke vonk bent.

Lees verder op De Bezieling