“We krijgen allemaal met verlies te maken!”

Eveline van de Putte schreef een boek over het afscheid nemen van haar moeder

Eveline van de Putte is schrijver, dichter, trainer en fotograaf. Veel van haar werk richt zich op diversiteit en het kunnen bijdragen aan inclusie en empowerment. Onlangs kwam een boek van haar uit over afscheid nemen en loslaten: ‘Lucht, de laatste dagen van een moeder’.

“Het is wonderlijk, maar doodgaan en alles wat daarom heen hangt, is nog steeds iets waar we het liefst niet aan denken. Uit een onderzoek van Sire blijkt dat 54 procent van de Nederlanders aangeeft niet genoeg gesproken te hebben met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor heeft men niet goed afscheid kunnen nemen. En juist dat zo goed mogelijk afscheid nemen is zo belangrijk om zelf na een verlies door te kunnen gaan.”

“Onze maatschappij is ingericht op alles wat mooi en flitsend is. Een baby is zacht en schattig, jonge mensen zijn snel en sexy. Een langzame aftakeling, ziekte en ouderdom passen niet in dat plaatje. Toch hoort ouder worden bij de cyclus van het leven. Een ouder lichaam kan ook mooi zijn. Gelukkig zijn er steeds meer kunstenaars die dat ook laten zien. Het gaat naar mijn idee allemaal over tijd en vooral tijd durven nemen om samen te zijn wanneer het moeilijk is. En om niet bang te zijn voor verval, om elkaar de veiligheid te bieden ook wanneer het einde nadert.”

Lees het gehele interview op NieuwWij