‘We kunnen niet terugkeren naar het vroegere normaal’

Arturo Sosa, Algemeen overste van de Sociëteit van Jezus, nodigt ons in Kerk & Leven uit op weg te gaan met Ignatius van Loyola

Een jubileumjaar vieren tijdens een pandemie is geen evidentie. Toch schetst Arturo Sosa een hoopvol perspectief in zijn boek ‘Op weg met Ignatius’, dat binnenkort verschijnt in het Nederlands. „Hoewel de pandemie heel wat levens heeft gekost, helpt ze ons tegelijk helderder te zien en oog te hebben voor onrechtvaardigheden waaraan we vroeger voorbijliepen”, stelt de algemeen overste van de Sociëteit van Jezus, beter gekend als de jezuïeten.

Arturo Sosa (73) ergert zich aan de clichés waarin samenleving en media vaak praten over de Kerk. „Ze doen geen recht aan wat de Kerk is geweest en vandaag nog is”, zegt hij met nadruk. „Er is veel feitelijke en impulsieve onwetendheid over de Kerk. Men erkent de vernieuwende processen niet die de Kerk met het Tweede Vaticaans Concilie in gang zette. De Kerk waarin ik mijn eerste communie deed, gelijkt in weinig opzichten nog op de Kerk van vandaag.”

Lees verder op Kerknet.be / Kerk & Leven

Arturo Sosa, sj – Foto ontleend bij jezuieten.org